Türkiye’nin ilk Uluslararası Kozmetik Kongresi olma özelliğine sahip 5. Uluslararası Kozmetik Kongresi, KÜAD (Kozmetik Üreticileri ve Araştırmacıları Derneği) tarafından düzenlendi. ANTALYA (İGFA)- Sanayi Bakanlığı Genel Müdürü Dr. Mehmet Yurdal Şahin, Ticaret Bakanlığı Genel Müdürü Avni Dilber, İKMİB Başkanı Adil Pelister, Akademisyen/Uzman Psikolog Prof.Dr.Üstün Dökmen, akademik uzmanlar ve sektör liderleri ilk kez tek çatıda bir araya geldi.

Çevreci politikaların hazırlanması konusunda firmalar tarafından geliştirilecek bilincin sektör için rehber oluşturacağına dikkat çeken KÜAD Kongre Başkanı Fuat Arslan, "Sürdürülebilirlik temasını odak noktaya alarak gelecek nesillere sağlıklı yarınlar bırakmak için bir fırsat oluşturmak istiyoruz" dedi. KÜAD Başkanı Levent Kahrıman “Geleceğimiz için her alanda önem teşkil eden sürdürülebilirlik kavramı, kozmetik sektöründe de olmazsa olmaz kriterler arasında" dedi. 

'ÜRÜNLERİN DOĞALLIĞI KLİNİKLERDE KANITLANMALI'

"Bir kozmetik ürünün doğal, organik olduğunu söyleyebilmesi için öncelikle klinik disiplinlerce bunu kanıtlaması gerekiyor" diyen Prof. Dr. Semra Sardaş, "Sadece kozmetik ürünlerde değil güvenliğin sürdürülmesi günümüzde insan kullanımına açık her ürün için geçerliliğini koruyor" dedi. 

Kimya sektörünün girmediği alan olmadığına vurgu yapan Mubahat Akın “İnşaat, otomotiv ilaç gibi kimyada yapılacak bir iyileştirme her alandaki sürdürülebilirliği getirecek demektir. Geleceğin ihtiyaçları nereye şekilleniyorsa ar-geyi de oraya şekillendirmeniz gerekiyor. Karbon yönetimi döngüsel ekonomi sürdürülebilir ürünler gibi konular büyük önem arz ediyor" dedi. 

'SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK TEST EDİLMELİ'

Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Kozmetik Endüstrisi hakkında değerlendirmelerde bulunan Eser Erginoğlu, “Avrupa yeşil mutabakatı karbon nötr kıta olma yolunda ilk defa hukuki yaptırımlar getirmesini ifade ediyor. Kozmetik ürünler sektörü çok büyük bir Pazar, bu pazarın içerisinde bir de sürdürülebilir ürünler var. Şirketler yeşil ekonomiye uyumlanabilir mi konusunda artık; atık yönetimi, karbon ayak izini ölçtürmek ve sürdürülebilirlik ölçütlerine uyumlu olup olunmadığı test edilmeli ve bunu kanıtlıyor olmalılar” şeklinde konuştu.

Kozmetik sektörünün önemli isimlerinin buluştuğu kongrede, sektöre bir yenilik olarak “Kozmetik Müzesi” yer aldı.