İzmir'e bağlı Foça ilçesinde “Deniz Hıyarı Yetiştiriciliğinde Beslenme Rejimlerinin Araştırılması” konulu TÜBİTAK projesinin uygulama çalışmaları, Foça Belediyesi'nin destekleriyle Karakum Sahilinde gerçekleştiriliyor.İZMİR(İGFA)- Yürütücülüğünü Dr. Özge Buyurgan'ın yaptığı projede, deniz hıyarlarından yumurta ve sperm alınarak larva üretiliyor. Projenin danışmanlığını Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinden Prof. Dr. Baha Büyükışık yapıyor.

Türkiye'de ilk defa üretimi yapılan deniz hıyarı ile ilgili Dr. Özge Buyurgan, ‘"Şu an larvaların büyüme aşamasındayız. Proje tamamlandığında Türkiye'de ilk defa yumurtadan ergine kadar deniz hıyarı (deniz patlıcanı) üretimi gerçekleşmiş olacak" dedi. Proje alanını ziyaret eden Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, " Projede çocuklara yönelik bilgilendirme etkinlikleri yapılarak su kaynakları ve sucul farkındalık yaratmak istiyoruz. Bu etkinlikler Foça Belediyesi’nde yürütülecek sürdürülebilir bir 'Su Akademisi' projesinin
temellerini oluşturacak" dedi. 

Deniz Hıyarları, deniz çamurlarının temizlenmesinde hayati bir rol üstlenir. Anti kanserojen, kan sulandırıcı, cinsel hastalıklara iyi gelmesi ve afrodizyak etkileriyle ilaç, tıp, alternatif tıp ve kozmetik sektöründe yoğun talep görüyor. Ticari açıdan çok değerli olan ve Uzakdoğu'da besin kaynağı olan deniz hıyarının kilosu yaklaşık 200 dolara satışa sunuluyor.