Finike Devlet Hastanesi Cildiye Uzmanı Dr. Hanife GÜNDOĞDU içinde bulunduğumuz aylarda önemli bir yeri olan güneşlenme hakkında şu uyarılarda bulundu.
Güneşlenmenin insan vücuduna yararları nelerdir?
Dünyadaki tüm varlıklar için güneş bir hayat kaynağıdır. Güneşin insanlar üzerinde yarattığı en temel faydalar arasında, birçok hastalığın tedavisinde kullanılan antibakteriyel etkisi yer alıyor. Aynı zamanda vücudun D vitamini sentezlemesini gerçekleştirdiği için özellikle çocukların kemik gelişiminde temel bir rol üstleniyor.
Bronzlaşmak sağlıklı mıdır?
Güneş, sağladığı bronzluk etkisi ile estetik bir öneme sahip olsa da bronzlaşmak için uzun süre güneşte kalma sonucunda deride lekelenmeler ve kırışıklıkların yanı sıra deri kanseri gibi birçok hastalığa neden olabilmektedir.
Sağlıklı güneşlenmek için ne yapılmalıdır?
Sıcak, rutubet ve ultraviyole ışınlarının zararlı etkilerinden korunmak için güneş altında özellikle sıcağın yoğun olduğu dönemlerde (saat 10.00 - 16.00 arası) uzun süre kalmamalı, gölge tercih edilmelidir. Güneş şemsiyesi gibi gölgeliklerin altında otururken de kum ve denizden yansıyan ultraviyole ışıkları önemli miktarda zarar verebileceği için dikkatli olmalıdır. Baş, şapka ile kapatılmalı, pamuklu (sentetik karışık giysiler su kaybını engeller) beyaz veya açık renkli, ince ve hafif giysiler giyilmeli, gözlerin korunması için güneş gözlüğü takılmalıdır. İnce, pamuklu kumaşlar, tişörtler ve suni ipekten yapılmış ürünler ışığı daha fazla geçirir. Bu giysiler giyilmeden önce güneş koruyucular kullanılmalıdır. Vücudunuzu mümkün olduğu kadar çok örtebilen bol ve açık renkli, uzun kollu tişört, pantolon ve elbiseleri tercih edin. Güneş ışınlarının yüzde 99-100’ünü engelleyebilen ultroviyole koruyuculu güneş gözlüklerini kullanın. Çünkü bu tür güneş gözlükleri katarakta ve gözde hasara neden olan zararlı ışınları azaltır.
Güneşten alınan D vitamininin çok faydalı olduğunu söylenmekte. Ama bir yandan güneş ışınlarının da zararlı olduğunu biliyoruz. Bu dengeyi nasıl kurmalıyız?
D vitamini özellikle çocuklar için çok önemlidir. Ancak bu uzun süre güneşlenmek gerektiği anlamına gelmez. Günlük 20 dakika güneşlenmek D vitamini sentezi için yeterlidir. Bu süre saat 10.00 - 16.00 arasında olmamalıdır. Güneşlenirken yüz de özellikle korunmalıdır.