Ailelerimizin en çok yakındığı şeylerin başında "çocuğumuz internete bağımlı" konusu oluyor. 
     Çocuklar eğer, işlerini ve derslerini bırakıp kendini bilgisayara ya da telefona kaptırıyorsa, o zaman bir bağımlılık durumunun geliştiğini kabul edebiliriz.
     Çocuklarımız gerçek yaşamda yapamadığı, kazanamadığı başarma duygusunu oyunlardan tadabiliyorlar. İnternette çok pahalı arabalarıyla yarış yapıp birinci olabiliyor, canavarları ve yaratıkları dize getirebiliyor, büyük mücadeleler verip zafere ulaşarak bir çok ödüller kazanabiliyor, rakiplerine bir çok gol atabiliyorlar. Bu kadar renkli ve zevkli oyunlar varken ne yapsın sokaktaki oyunları? Bizim de aynı şekilde sokaktaki hayatı, ebeveynleri ve arkadaşlarıyla zaman geçirmeyi bir de doğal yaşamı renkli ve zevkli hale getirmemiz biraz da olsa onları internetten uzaklaştıracaktır. Ama aynı zamanda en önemli noktalardan birisi de, çocuklarınız sizleri örnek alıyorlar, siz telefonlarınızı elinizden bırakmazsanız onların da bırakmasını bekleyemezsiniz. İyi bir örnek olmakta kötü bir örnek olmakta sizin elinizde. Şimdi önce bu durumun zararlarından bahsedelim daha sonra da birkaç öneri de bulunalım. 
     Bilgisayar Ve Telefonların Zararları
   + Fazla bilgisayar oyunu oynayan çocukların depresyona daha açık olduğu gözlenmiştir. Çocuğun giderek insani boyuttan uzaklaştığı, bu nedenle duygusal tepkilerde mekanik davranışlar sergilediği ve empatik becerileri edinemediği görülmüştür.
   + Sanal oyunların birçoğu şiddet içeriklidir. Oyunlarda çocuklar pasif seyirci değil, aktif bir katildir. Rolünün iyi ya da kötü olması bir şey değiştirmez. Burada dikkat edilmesi gereken çocuğun insan öldürüyor olması ve bunun için de kendiyle gurur duyuyor olması. Bu tür oyunlar zamanla çocuğun içindeki şiddet duygusunu besleyerek saldırganlaşmasına zemin hazırlıyor olabilir. 
   + Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Cep telefonunun kanser ve beyin tümörüne neden olduğunu 2007 yılındaki raporunda açıklamıştır. Cep telefonlarındaki en büyük tehlike her an yanında taşınıyor olması ve kulakta tutulduğu için, beyine yakın olduğunda daha fazla risk taşıyor olmasıdır. Cep telefonu ile 6 dakikadan fazla konuşulduğunda kulak ve beyin dokusunda ısınmanın yol açtığı bizim bile hissedebileceğimiz baş ağrısına neden olduğu düşünüldüğünde tehlikeleri tahmin etmek zor olmayacaktır.
   + Pasif bir Şekilde bilgisayar ve TV karşısında zaman geçiren çocukların fiziksel becerilerinde problem oluşabiliyor. Çocukların oturdukları yer bir de eğri ise, gelişme çağında oldukları için omurgalarının gelişmesi ve kas sisteminde aksaklıklara ve gelişim bozukluklarına yol açma riski oluşabiliyor. 
   + Ekrandan yayılan katot Işınları ve radyasyon, çocuğun beden ve göz sağlığı üzerinde olumsuz etkiler bırakabiliyor. 
   + Sosyal yaşam ve iletişim becerileri grup oyunlarında daha çabuk öğrenilirken, bilgisayar oyunları bu becerilerin gelişmesine engelleyebiliyor. Çocuk kimseyle iletişime giremediği için, insanlar arası ilişkilerde nasıl davranacağını öğrenemiyor ve sosyal ortamda çekingenlik özelliği geliştirebiliyor. 
     Bilgisayar Ve Cep Telefonu Bağımlılığı İçin Öneriler
   + En başta ailenin çocuğuna belli bir sınır koyması ama bu sınırı sert bir şekilde değil, neden bunun gerekli olduğunu açıklayarak yapması gerekir. Ayrıca internet kısıtlandıktan sonra, bunun yerini alacak boşluğu nasıl dolduracağınız da çok önemlidir. Bunları yaparken de tamamen kesmemeli, kademeli olarak azaltmaya başlamalısınız. 
   + Çocuklarınızı doğal yollardan arkadaşları ile görüşmeler için yönlendirebilir, yeni olanaklar sunabilirsiniz. Yaz kampları, evde bahçede çocuğunuzun ilgisini çekebilecek etkinlikler, hafta sonları doğa yürüyüşleri, spor karşılaşmaları izlemesi, hobiler gibi aktif ve doğal etkinliklere katılmasına yardımcı olabilirsiniz. 
   + Spor çocuklar ve gençlerin fiziksel, ruhsal ve zihinsel gelişimleri için çok önemli bir aktivitedir. Çocuğunuza uygun bir spor çalışması seçebilir ve haftada 2-3 gününü spor yaparak geçirmesine ortam hazırlayabilirsiniz.
   + Çocuğunuzun arkadaşlık ilişkilerini desteklemeniz, onu yeni arkadaşlık ilişkileri kurmak için yüreklendirecek ya da var olan arkadaşlık ilişkilerini sürdürmek için heveslendirecektir. Çocuğunuz ve arkadaşları ile birlikte internetsiz bir ortamda siz de onlarla birlikte aktivite yaparsanız bu durum hem onları hem de sizi daha çok eğlenecektir.
   + Kitap okuma alışkanlığı edinin ve çocuklarınızla birlikte kitap okumaya başlayın
   + Bunları yapmanıza rağmen çocuğunuz yine de gitgide internete bağımlılığını sürdürüyorsa ve bu durum çocuğunuzun okul başarısını ve sosyal yaşamını da olumsuz yönde etkiliyorsa, uzman bir psikologdan yardım alabilirsiniz.