Sosyal devlet olabilmenin ve toplumsal gelişmenin yolu; kadınların da çalışmasından geçiyor. Fakat gelin görün ki bunu istemeyen erkekler kadar kadınlar da var. Bu konuya,  geçtiğimiz günler de sosyal medyada paylaşılan bir videoya yazdığım yorumum ve onun üzerine gelen yorumlardan dolayı değinmek istedim. Gelen etkileşimler mahşer yeri gibiydi, koca parası yiyip bunu savunanlar ve kendi hayatını kazanıp kimseye el açmayanlar savaştı resmen. Video bir kızımızın kocasından küstahça para istemesi üzerine, mutlu olup “evlenin kızlar kocalarınızın parasını yiyin” şeklinde cümle kurmasıydı. Bunu izlediğimde hemcinsimden utandım ve daha önce böyle olaylarla karşılaştığım durumlar aklıma geldi bunun üzerine “bunun hayalini kuran kızlar var çok acı ama” şeklinde yorum yaptım ve “bir şey sorabilir miyim bunun nesi acı” diye gelen bir yorumla şaşkınlık yaşadım. Sonrası karşılıklı yorumlar, katılanlar ve katılmayanlar olarak konu baya hararetlendi.

Belli bir zaman zarfında büyümüş, bir yaşa gelmiş ve hiç fırsat verilmemiş, hayatında hiç çalışmamış kadınları anlarım. Belki okutulsalar ya da fırsat verilse çalışabilirlerdi. Ama henüz hayatının baharında, yolun başında olan kadınların çalışmaya karşı olmalarını anlayamıyorum.

Bir kadın neden çalışmak istemez? Neden bir erkeğe her anlamda bağlı olmak ister? Neden onun vereceği paraya mahkûm olarak yaşamayı tercih eder?

Çalışmak demek, para kazanmak demek. Para kazanmak demek, kendi ayakları üzerinde durabilmek ve kendine güven duyabilmek demek. Güçlü olmak demek, çaresiz kalmamak ve kimseye boyun eğmemek demek.

Türkiye genelinde 750’si kadın 750’si erkek olmak üzere bin 500 kişinin katıldığı araştırmaya göre, kadınların çalışmaması gerektiğini düşünen erkekler yüzde 25 olarak belirlenirken, kadınlar arasında bu oran yüzde 14 olarak hesaplanmış. Erkeğe bağlı olma içgüdüsü, giderek azalması gerekirken ne yazık ki böyle kadınların sayısı bir hayli fazla gözüküyor.

Erkek çalışır, para kazanır. Yeter ki para kazansın ve kadının ihtiyaçlarını yerine getirsin. Kimse darılıp gücenmesin ama bu bir asalaklıktır. Ben başkasının parası ile hayal kurmayı acizlik olarak görüyorum. Tabi aynı zaman da çalışan ve çalışmayan kadınların avantajlarını ve dezavantajlarını ele alırsak çalışmayan kadınların avantajları çok olduğunu da görebiliriz. Çocuklarına daha fazla zaman ayırması, eviyle daha fazla ilgilenmesi gibi… Ama işin özeti; bu konuyu “maddiyat” olarak adlandırmayalım bu “ekonomik özgürlük” dür. Çalışın kadınlar! Kimseye muhtaç olmayacak şekilde kendi ayaklarınızın üzerinde durun. Kimsenin gözünde aciz olmayın. Bu güce ortak olup özgürlüğünüzü elinize alın.