Cumhuriyet Halk Partisi Kumluca İlçe Başkanı Kemal Bilal Öner Türkiye Cumhuriyetinin Kuruluşunun 94'üncü yıl dönümü nedeniyle yazılı bir  Basın Açıklaması yayımladı. 

Bugün, Osmanlının İngiliz mandacılığını mı, Amerika mandacılığını mı kabul edelim tartışmaları yaparken,  19 Mayıs 1919 da Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıktığında, '' Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.'' Diyerek, yedi düvele karşı bağımsızlık savaşını başlatıp, 23 Nisan 1920 de Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni kurarak egemenliği saraydan alıp millete verdiği, 29 Ekim 1923'de de halkın kendi kendisini yönettiği Cumhuriyetle taçlandırdığı günün 94. yılıdır.  
Cumhuriyet Osmanlı’nın yüzlerce yıl süren duraklama ve çöküş dönemlerinde gerçekleştiremediği çağdaşlaşmayı sağlamasıdır                                                                                
Cumhuriyet yozlaşmış geleneksel kurum ve anlayışların batağından Türkiye’yi kurtararak; toplumsal refahın ve çağdaşlığın kapılarını açmasıdır.
Cumhuriyet Halkın kendi kendisini yönetmesidir.
Cumhuriyet milletin emperyalist güçlerle mücadelesidir,
Cumhuriyet Misakı Milli sınırlarının çizilmesidir,
Cumhuriyet Saltanatın Kaldırılmasıdır,
Cumhuriyet Hilafetin kaldırılmasıdır, 
Cumhuriyet Tekke ve Zaviyelerin kapatılmasıdır,
Cumhuriyet laikliktir,
Cumhuriyet kanunla kadın erkek eşitliğinin sağlanmasıdır,  
Cumhuriyet birçok Avrupa ülkesinden önce kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesidir. 
Cumhuriyet bölge sanat okullarını açarak modern toplumu yaratmaktır,                                     
Cumhuriyet laiklik sağlanarak devlet işlerinin, din işlerinden ayrılmasıdır.

Atatürk'ün ifadeleriyle, "Cumhuriyet fazilettir. Sultanlık: korku ve tehdide dayanan bir idaredir. Cumhuriyet idaresi faziletli ve namuslu insanlar yetiştirir. Sultanlık; korkuya, tehdide dayandığı için korkak, alçak, sefil, rezil insanlar yetiştirir..." 
Türkiye Cumhuriyeti’nin rejimini ve kurucu değerlerini hiçleştirmek ve içini boşaltmak suretiyle; Türkiye Cumhuriyeti halkına yalan ve yanlış bilgilerle Osmanlı dönemi yaldızlanıp, allanıp-pullanarak sunulsa da, bugün  Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde kurulan çağdaş, laik, demokratik, tam bağımsız Türkiye Cumhuriyetinin bayramları okullarda programdan çıkarılsa da, milli bayramlarımız unutturulmaya  çalışılsa da, biz ve çocuklarımız milli bayramlarımızı unutmayacağız, unutturmayacağız. Çağdaş, laik tam bağımsız parlamenter Türkiye Cumhuriyetinin sonsuza kadar sahibi ve bekçisi olacağız.

CUMHURİYET BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN.