Başkan Günay açıklamasında şöyle dedi;

Çin’in Wuhan kentinden dünyaya yayılan Korona Virüs tüm insanlığı esir aldı. Uzun zamandır benzerine rastlamadığımız bir kriz tüm dünya ülkeleri gibi bizi de derinden etkiliyor.

Bu bilinmeyen düşmanla savaşı insanoğlu mutlaka kazanacaktır. Fakat Bu illetten kurtulduğumuz zaman ne insanlık, ne de dünya eskisi gibi olmayacak.

Virüsün sosyal ve ekonomik etkilerini uzun süre hissedeceğiz.

Bu süreçte öğrendiğimiz en önemli gerçek: “Dünya için en önemli, en stratejik sektörün tarım sektörü olduğudur”. Artık ülkeler petrolün, teknolojinin, menkul ve gayrimenkullerin karnımızı doyurmadığını anladı. Önümüzdeki dönemde gıda güvenliği ve yeterliliğinin en önemli zenginlik kaynağı olduğu gerçeği bir daha unutulmamak üzere zihinlere kazındı.

Çok kısa zaman öncesine kadar Türkiye, tarımda kendi kendine yeten, hatta fazlasını ihraç eden, tarımda cari fazla veren bir ülkeydi. Son yıllarda tarım politikalarındaki yanlışlıklar ve ekonomi yönetiminin farklı yönlendirmeleriyle bu özelliğinden hızlıca uzaklaştı.

Artık zaman tekrar tarım sektörünü güçlendirme ve çiftçiyi-köylüyü tekrar milletin efendisi haline getirme zamanıdır. Her karış toprağımızı katma değeri yüksek tarım ürünleri ve ileri teknoloji ile buluşturmanın zamanıdır.

Çiftçimiz teşvik edilmeli, üretmesi için her türlü imkanlarla desteklenmelidir.

Bölgemiz Türkiye’nin en önemli üretim merkezlerindendir. Ürettiklerimizle hem ülkemizi hemde komşu ülkeleri beslemekteyiz. Bu zor dönemde yaptığımız işin önemi bir kez daha gözler önüne serilmiştir. Yaşamın durduğu, herkesin evlerine kapandığı bu günlerde fedakar çiftçimiz ve diğer paydaşlar sağlıkları ile ilgili tüm korkularını bir tarafa bırakarak üretmeye devam etmişlerdir.

Böyle bir dönemde hükümetimizden bu şevkimizi arttıracak taleplerimiz var.

Bunlar kısaca;

  1. Havacılık sektörü şu an krizde. Başta Türk Hava Yolları’nın uçakları olmak üzere birçok havayolu firmasının uçakları yerde park halinde. Bunlarla bir anlaşma yapılarak “Hava Kargo”nun önünün açılması, zorlaşan karantina şartlarında ürünlerimizin nakliyesini kolaylaştıracaktır. Ayrıca bu imkan çiftçilerimize ve ihracatçılarımıza yeni pazarların da kapısını açacaktır.
  2. Sera üretimimizde en önemli girdi kalemlerinden olan aşılı fidenin temininde üreticiye destek verilmelidir. Bu, ayrıca sektörün ürün deseni planlamasına da büyük katkı sağlayacaktır.
  3. Yine örtü altı üretiminin en önemli girdilerinden olan elektriğin çiftçi için daha ucuz hale getirilmesi gerekmektedir. Şu haliye seralarımızda, evlerimizde ve işyerlerimizde kullandığımız elektrik fiyatından daha yüksek fiyata elektrik kullanıyoruz.
  4. Çiftçilerimizin Ziraat Bankası kredileri tekrar ele alınmalı. Gerekirse bir defaya mahsus tüm çiftçi borçları silinmelidir. Çiftçi borçlarının Ziraat Bankasının bilançosunda sanıldığı kadarda önemli bir yer tutmadığını düşünüyorum.