KUTSO Ocak ayı meclis toplantısı Meclis Başkanı Fahri Özen başkanlığında gerçekleşti. 2020 yılının ülkemiz için üzücü olaylarla başladığını ifade eden Fahri Özen, “Elazığ ve Malatya illerimiz etkileyen depremde yaşadığımız can kayıpları bizleri derinden üzdü. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Devletimizin ve halkımızın deprem gerçeğini kabullenip bir an önce yaşam alanlarımızda gerekli önlemleri alması gerekiyor. Bir daha böyle acılar yaşamamayı diliyorum” dedi.

Toplantı gündemi öncesinde söz alan Yönetim Kurulu Başkanı Murat Hüdavendigar Günay 2019 yılı faaliyetleri ile ilgili meclise bilgi verdi. Başkan Günay ayrıca KUTSO’nun 2020 yılında yapmayı planladığı çalışmalar ve projeler hakkında da açıklama yaptı.

Ekonominin kurtuluşunun üretimden geçtiğini her defasında tekrarladıklarını belirten Başkan Günay sözlerine şöyle devam etti;

Üretimin anahtarı “Kooperatif”

Batı Antalya’nın Ticaret ve Sanayi Odası olarak sürekli üretimin önemini vurguluyoruz. Bölgemizdeki üretim çiftçilerimiz tarafından küçük ölçeklerde yapılmakta. Bu durum çiftçimizin rekabet şansını imkansız kılmakta. Üreticimiz kendini koruyup, pazarda rekabet edebilmek için mutlaka kooperatifler kurup güçlerini birleştirmeli. Dünya bu işler böyle yürüyor, ülkemizde de böyle olmak zorunda.

Sokaklarımız canlandırılmalı, insanlarımız evlerinden daha fazla çıkmalı.

2. Grup Meslek Komitesi adına konuşan Yönetim Kurulu Üyesi Menderes Oktay, dayanıklı tüketim malları satışı ve servisi başta olmak üzere kozmetik, optik, tekstil gibi alanlarda faaliyet gösteren KUTSO üyesi firmaların sorunlarını ve taleplerini iletti. Menderes Oktay konuşmasında şöyle dedi;

Sorunlarımızın temeli küresel rekabet ve alışveriş alışkanlıklarının değişmesinden kaynaklanıyor. İnsanlar artık daha az dışarı çıkıyor, e-ticarete yöneliyor.

Dayanıklı tüketim malları satan üyelerimizin beyaz eşya ve klima satışında her hangi bir sıkıntı yaşamıyor. Önemli satış kalemlerinden olan küçük ev aletlerinde ise gerek Discount marketlerdeki her hafta çıkan indirimler, gerekse İnternet sitelerinde günün fırsatı adı altında çıkan indirimlerden olumsuz etkilenmektedir. Bu konuda odamızdan e-ticaret eğitimlerini tekrarlamasını istiyoruz ayrıca discount market sayısına sınırlama getirilmesini talep ediyoruz.

Dayanıklı tüketim mallarının servislerinde ise herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz çünkü ürün nereden alınırsa alınsın, servis hizmeti yerelden sağlanıyor.

Optikçilerimizinden bizlere aktarılan sıkıntısı iş yerlerine gelen müşterisinin azalması, insanların sokağa çıkmaması. Yeterli ışıklandırma yapılmamasından dolayı geç saatlerde dükkanları kapatmak zorunda kalmaları. Bu konuda belediye ile ortak bir çalışma yürütebiliriz. Numaralı gözlüklerin devlet tarafından internette satışı yasak olduğu için, rekabeti sadece güneş gözlüğü de yapıyorlar. Gözlük denenerek alınan bir ürün olduğu için satışlarda bir sorun yok.

Tekstille uğraşan üyelerimiz, ulusal mağazalar yanında e-ticaret ile baş etmek zorunda. Teknolojiye ayak uyduramadıklarının ve rekabeti küçümsediklerinin farkındalar, odamızdan e-ticaret hakkında eğitimler istiyorlar.

Kozmetik sektöründe zincir mağazalarda sıkıntı yok. Zira internetle aynı fiyata satıldığı için rekabet birbirleri arasında. Ama renkli kozmetik ve ıtriyatta rakipleri ulusal mağaza, discount market, İnternet ve yerel marketler. Rekabete ayak uydurmak ve yenilenmek zorundalar

Çözüm önerilerine gelince,

Perakende yasasına sert ve net müdahaleler yapılması gerekiyor, açılış ve kapanış saatlerine, mağaza sayısına, ürün çeşitliğine eczanelerde olduğu gibi sınırlandırılmalar getirilmeli.

Şu an ülkemiz için dünyanın çok gerisinde bulunduğumuz İnternet alışverişine yönelik üyelerimize eğitim ve kolaylık sağlayacak çalışmalar yapılmalı.

Belediye ile ortak bir çalışma yapılarak, sokakları hareketlendirecek aktiviteler ve dikkat çekici yürüyüş yolları planlanmalıdır.