Antalya’nın Kumluca İlçesi'nde vatandaşlar , hafta sonlarında uygulanan 56 saatlik kısıtlama günlerini geçirmek için, yaz mevsiminde yaylaya gittikleri Altınyaka’yı tercih ediyor.

Kumluca İlçesi'ne bağlı Altınyaka (Gödene) Mahallesi, kış mevsiminin yaşanmasına rağmen, halâ Sonbahar’ı andıran günleri yaşıyor. Birçok rengi barındıran çeşitli türdeki meyve bahçeleri, yaylaya gelenleri büyülerken, kısıtlama günlerinde şehir merkezlerinde yaşamak istemeyenlerinde tercihi haline geldi.

Yaklaşık 900 metre rakımdaki Altınyaka Mahallesi, her ne kadar yaz tatilini geçirmek için gelen yazlıkçıları misafir ediyor olsa da, aynı zamanda da değişik meyvelerin üretildiği hava ve verimli topraklara sahip bir yerleşim alanı.

Altınyaka her mevsim güzeldir

Kumluca İlçe Merkezi'nde de evi olan İrfan Değirmenci (77), yaşlılığına bağladığı bir kaç rahatsızlığı olmasına rağmen, İki kez de açık kalp ameliyatı geçirmiş. Yaz mevsimini de, kış aylarını da Altınyaka’da geçiriyor. Her gün en az dört saat tarımda çalıştığını söyleyen, Ceviz, Ayva ve Kiraz üreticiliği yapan İrfan Değirmenci (77); “ Kumluca’mızın Altınyaka Yaylası'nda, kış aylarının güzelliği daha bir başka oluyor. Buraya yerleşenler ya da yazlıkçı olup gelip gidenler bu güzellikleri görmek için hafta sonlarında, Mahallemize gelirler. Cumartesi-Pazar buralarda kalırlar. Hafta sonunu geçirdikten sonra, Pazartesi günü işlerine dönmek için geri giderler.  Mahallemiz güzeldir. Yeşildir. Sonbaharı da güzeldir. İlkbaharı da güzeldir. Kış aylarında bazen yağan kar, mahallemizi  bir başka güzelleştirir. Buralara yerleşmek isteyenler, buralardan arsa ve arazi temin etmeye çalışırlar. Mahallemizin güzelliği anlatmakla bitmez. Herkesi bekleriz.

Cumartesi-Pazar günleri de, yurdumuzu etkisi altına alan pandemi nedeniyle, kısıtlamadan yararlanan vatandaşlarımız, hafta sonlarını burada geçirerek değerlendirirler” dedi.

Altınyaka Mahalle Sakinlerinden Selehattin Karakaya (54) ise; “Altınyaka’mız, sonbaharda yaprakların dökümü ile çok güzel olur. Altınyaka’ya gelen yazlıkçılar ve Mahallemizi bilenler Cuma günü akşam gelirler. İki günü burada  geçirirler.  Pazartesi günü de işlerine geri dönerler” dedi.

Kumluca’ya 28, Antalya İl Merkezi'ne 60 kilometre

Eski adı Gödene olan Altınyaka, Kumluca İlçe olmadan önceki dönemde bile Nahiye olmuş bir yerleşim yeri. 1980’e kadar Nahiye olan Altınyaka (Gödene), çok kalabalık bir nüfus oranına sahipken, köyden şehre göçün yoğun olduğu yıllarda, belirli bir süre yalnızlığa terk edilmiş. Altınyaka’da, özellikle kış mevsiminde yaşlı vatandaşlar kalmış.

Son yıllarda, şehirden köye geri dönüşler başlayınca, Altınyaka Mahallesi yeniden eski sosyal ve ekonomik hareketliliğine kavuşmaya başladı. Zengin su kaynaklarına sahip Altınyaka’da,  artık gençler kiraz, ayva, ceviz ve armut gibi değişik meyveler üretmek amacıyla geri dönüşe geçmeye başladılar. Daha önceki yıllarda Sağlık Ocağı ve PTT Şubesi'de bulunan Mahallede, yolların güzelleştirilmesi ve iletişim araçlarının (taşıt-telekomünikasyon) çoğalması sonucu, bu birimlere ihtiyaç kalmadı.

Kumluca İlçe Merkezi'ne 28, Antalya İl Merkezi'ne ise 60 kilometre uzaklıkta olan Altınyaka’ya, Antalya İl Merkezi'nden, Konyaaltı-Hurma bölgesi ve Kumluca olmak üzere iki güzergâh üzerinden ulaşılabiliyor.  Mahallede, 'Altınyaka'nın Kalbi' diye nitelendirilen ve her çeşit ihtiyacın karşılandığı bir Bakkal ve Balık Restaurantları var. Güvenlik için ise, jandarma karakolu bulunuyor.

Mehmet ALPTEKİN / KUMLUCA