Antalya Kumluca Belediyesinde çalışan Genel-İş üyesi işçiler, belediye yönetiminin toplu sözleşme görüşmelerine yanaşmaması üzerine grev kararı aldı. İşçiler ve sendika yöneticileri belediye binasına grev kararını astı.

Grev kararının asılması sırasında açıklama yapan Genel-İş Antalya Şube Başkanı Vedat Küçük, belediye yönetiminin toplu sözleşme masasına hiç oturmadığını dile getirdi. Küçük, resmi ara bulucu sürecinde de belediye yönetimi adına toplantıya gelen avukatın herhangi bir teklifte bulunmadığını, hiçbir madde üzerinde görüşme yapılamadığını dile getirdi.

Daha önce Türki-İş’e bağlı Belediye-İş üyesi olan işçilerin, sendikacıların sorunlarıyla ilgilenmemesi nedeniyle DİSK/Genel-İş’e geçtiğini hatırlatan Küçük, “Geçtiğimiz dönemde de belediye yönetimi sendikayı muhatap almadığı için o dönem toplu iş sözleşmesi Yüksek Hakem Kurulu tarafından bağıtlandı. Ancak o kötü sözleşme bile işveren tarafından uygulanmadı” dedi.

SENDİKADAN İSTİFA EDENLERE BİREYSEL İŞ SÖZLEŞMESİ
Üyelerinin baskı gördüğünü aktaran Küçük, “Üyelerimiz belediye bürokratları tarafından sendikamızdan istifaya zorlanıyor. İstifa edenlerin bireysel iş sözleşmesiyle ücretlerine zam yapılıyor. İşin tuhaf tarafı, belediyenin sendikadan istifa edenlere vermeye başladığı ücretin sendikamızın toplu sözleşmede istediği taleplere yakın bir düzeyde olması. Buradan anlaşılıyor ki belediye yönetimi ile uyuşmazlığımız parasal konulardaki taleplerimiz değil. Belediye yönetimi Kumluca Belediyesinde sendikalı bir çalışma düzeni yerine 'Harranlı' bir çalışma düzeni istiyor” diye konuştu.

Küçük, taleplerinin toplu sözleşme görüşmelerinin başlaması ve sözleşmenin masada imzalanması yönünde olduğunu belirterek, “Bugün Türkiye işçi sınıfının hali ortada. Bütün işçilerin emekçilerin aldıkları ücretlerin nasıl pula döndüğü de ortada. Buna karşı mücadele etmesini beklediğimiz bir sosyal demokrat yönetim anlayışının belediye çalışanlarına bu şekilde davranması kabul edilemez” dedi.

"SEÇİM BİTTİ, VERİLEN SÖZLER UNUTULDU"
CHP’nin Kumluca Belediyesinde ilk kez yönetimi kazanmasından sonra sorunlarının çözüleceğine dair umutlandıklarını belirten işçiler de “Seçimden önce örgütlü mücadeleden ve emekten yana olduğunu söyleyen Belediye Başkanımız Sayın Mustafa Köleoğlu göreve gelince tüm işçiler olarak çok umutlandık. Çünkü kadrolu işçi olmamıza rağmen ücretlerimiz asgari ücret düzeyindeydi. Sendikal haklarımızı da kullanmıyorduk. Seçim bittikten sonra verilen sözlerin hepsi unutuldu” dedi. 

Sendikadan istifa etmeleri için baskı gördüklerini söyleyen işçiler, “Hatta sendikadan istifa etmemiz durumunda yapılan işlere göre net 8 bin ila 10 bin lira arasında ücret verileceği söylenmeye başlandı. Bir kısım arkadaşımız baskılara dayanamayarak sendikadan istifa etti ve onlarla bireysel iş sözleşmesi yapılarak belirttikleri ücretleri vermeye başladılar” diye konuştu.