Kumluca ilçesinde bu sezon güreş yapacak pehlivan develer için havut (Deve semeri) giydirme töreni yapıldı.

Kumluca Deveciler Koruma ve Yaşatma Derneğince organize edilen törende, Kumluca ve çevresinden yaklaşık 50 deveye havutları giydirildi. Yapılan duanın ardından, davul zurna eşliğinde develere güreşlere alıştırma antrenmanı yaptırıldı.

Etkinlikte bazı develer ağız bağlarının çözülmesi görevlilere zor anlar yaşattı. Bazı daylaklarda (küçük deve) rakiplerinden kaçarak vatandaşların arasına girdi. Deve sahipleri, kaçan develerini yakalamak için uzun uğraş verdiler.

Kumluca Devecileri Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ahmet Karakuş, muhabirimize yaptığı açıklamada, kış ayları yaklaşırken her yıl geleneksel olarak düzenledikleri havut giydirme törenini bu yıl da gerçekleştirdiklerini söyledi. Havutlama işinin bölgede deve güreşi sezonunun başladığı anlamına geldiğini ifade eden Karakuş, "Develerimizi havutlayarak, güreş sezonuna da başlangıç yapmış olduk. Bu bizim bir geleneğimizdir, bizleri yalnız bırakmayan deve sahiplerine ve güreş severlere teşekkür ediyorum" dedi.


Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, İlçe Emniyet Müdürü Cemil Doğan, AK Parti ilçe Başkanı Arif Yavuzer,  daire amirleri, deve sahipleri ve vatandaşların katıldığı törende, vatandaşlar hoş bir pazar günü yaşadılar. 

Deve Havutlama Töreni Kumluca 08-12-2012​

Deve Havutlama Töreni Kumluca 30-11-2013​