Kumluca Ziraat Odası Başkanlığı tarafından kapasite artırımı yapılan zeytin yağı üretimi fabrikasında, düzenlenen törenle sezonun ilk zeytin yağı sıkımı gerçekleştirildi. 

Kumluca Ziraat Odası Başkanlığı tarafından kapasite artırımı yapılan zeytin yağı fabrikası sezon açılışı törenine, Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Kumluca Kaymakamı Uğur Kolsuz, AK Parti Antalya Milletvekilleri Atay Uslu ve Mustafa Köse, CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu, Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökçe ve davetliler katıldı. 

Törende konuşan Antalya Valisi Ersin Yazıcı, yaşadığımız son dönemde tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de tarımın önemini bir kez daha anladıklarını, gelecekte tarım üretimi kendi kendine yetebilen ülkelerin hem ekonomik hem de varlıklarını sürdürebilmek adına daha başarılı olacaklarını söyledi. 

Yaşanılan pandemi döneminde gıdanın öneminin bir kez daha ortaya çıktığını vurgulayan Vali Yazıcı, “Her işte olduğu gibi tarımda da başarılı olmanın yolu üretmekten geçiyor. Sürdürülebilir bir tarım üretimi, hem ekonomik anlamda hem de kendi kendinize yetebilmek adına çok önemli. Ben bu konuda Türkiye’nin son yıllarda başarılı grafik çizdiğini gözlemliyorum. İnşallah gelecekte tarım üretiminde daha güzel işler olacaktır. Bugün burada açılışını yapacağımız tesis bunun en güzel örneğidir, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” Dedi. 

CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer de geçmişte dünyada kendi kendine yetebilen yedi ülkeden birinin Türkiye olduğunu, ancak günümüze baktıklarında tarımdaki yanlış uygulamalar yüzünden Rusya’dan buğday ithal eden bir ülke haline geldiklerini söyledi. 

Tüm dünyayla birlikte, Türkiye’nin de yaşadığı Kovid-19 salgını döneminde Rusya’nın da Türkiye’ye buğday vermediğini ileri süren Özer, “Çünkü bu salgının ne kadar süreceğini Rusya’da bilmiyor. Ama bölge çiftçilerimiz adına bugün sevinçliyiz. Bizler bugüne kadar hep zeytin fidanı dağıtımı için gelirdik, bugün zeytin ürünü zeytinler ve zeytin yağı üretiminde kapasite artırımı için buradayız. İnşallah bundan sonraki süreçte tarım politikalarının daha doğru yönetilerek üretimin artırılmasına katkı sağlanır. Ben bölge çiftçilerimiz başta olmak üzere, fabrikanın hayırlı olmasını temenni ediyorum ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” Dedi. 

AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu ise Türkiye’de üretilen tarım ürünlerinin ülke geneline yettiğini, özellikle üretimi yapılan bazı ürünlerinin ihraç ediliyor olmasının ekonomik anlamda büyük katkılar sağladığını söyledi. 

Rusya’dan buğday ithal ediliyor iddiasının gerçeği yansıtmadığını ileri süren Uslu, “Bizim ülke olarak buğday ithal ettiğimiz söyleniyor. Peki biz dünyanın ikinci makarna ve un ihraç eden ülkesiyiz, hiç bundan bahsediliyor mu? Biz ithal ettiğimiz ürünleri, işleyerek katma değer katarak tekrar ihraç ediyoruz. Bunu zaman zaman zeytinde de yapıyoruz, başka ürünlerde de yapıyoruz. Hükümet olarak tarıma yaptığımız destekler, Cumhuriyet döneminin en büyük ve kat be kat fazlası desteklerdir. Hiç bunlardan bahsedilmiyor. Ama olsun hükümet olarak bizim desteklerimiz sürecek. Ben Kumluca Ziraat Odası Başkanlığımıza, burada böyle bir fabrikasının açılmasına vesile olan bölge çiftçilerimize 
Hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.” Dedi. 

Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökçe de ülke ve bölge çiftçisi olarak tek amaçlarının her zaman durmadan üretmek, ürettiklerinden hak ettikleri emeklerinin karşılığını alabilmek olduğunu belirtti. 

Bölge çiftçilerinin en büyük sorununun susuzluk olduğunu kaydeden Kökçe, “Bizim en büyük sorunumuz su sıkıntısıdır. Özellikle bölgemizde kapalı devre su sistemi olsa, yılın 12 ayı üretim yapabiliriz. Bu üretim de hem ülke hem de bölge ekonomisine katkı sağlar. Bugün kapasite artırımı yaptığımız bu fabrikanın ben çiftçilerimize hayırlı olmasını diliyor, emeği geçen bizlere destek veren herkese teşekkür ediyorum.” Dedi.

Konuşmaların ardından Kumluca Müftüsü Hacı Kahraman tarafından dua yapıldı ve Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Kumluca Kaymakamı Uğur Kolsuz, AK Parti Antalya Milletvekilleri Atay Uslu ve Mustafa Köse, CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu, Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökçe ve davetliler tarafından fabrikanın açılış kurdelesi kesildi. 

Daha sonra fabrikada sezonun ilk zeytin yağı sıkımı yapılarak, törene katılan protokol üyeleri ve davetlilere zeytin yağı ve zeytin tadımı yaptırıldı.