Kumluca Kaymakamlığı, Belediye ve Ticaret ve Sanayi Odası ile Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı ve Kalkınma Bakanlığı’nın ortaklığında başlatılacak “Deniz altında canlı rezervinin arttırılması” projesinin tanıtımı toplantısına, Kaymakam Polat Kara, Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Murat Hüdavendigar Günay, daire amirleri ve davetliler katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Kaymakam Polat Kara, üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde, deniz altındaki canlı varlıklarının yaşamlarının daha iyi sürdürmesi, bu konuda yapılacak çalışmalar konusunda bir proje hazırladıklarını, bu projenin uygulanmasıyla birlikte Kumluca körfezi başta olmak üzere deniz altı canlılığının artacağına inandığını söyledi.

Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) Başkanı Murat Hüdavendigar Günay da Kumluca ve çevresinin ekonomisinin tarım, turizm ve ticarete bağlı olduğunu, bu döngünün özellikle de turizmde daha da arttırılması için deniz altı canlılığının da arttırılması gerektiğine inandıklarını söyledi.

Bu yönde bir proje hazırladıklarını ve proje paydaşlarıyla projenin uygulanmasını sağlayarak geri kazanımları görmek istediklerini ifade eden Günay, “Amacımız deniz, kum ve güneşle var olan turizm döngümüzü deniz altı varlıklarımızla daha da arttırmak. Bu konuda deniz altındaki canlı rezervinin arttırılması için çalışmalar yapılması gerekiyor. Biz ilk projeyi başlatıyoruz. İnşallah ilerleyen zamanlarda bunun kazanımlarını hep birlikte göreceğiz.” dedi.

Deniz altında canlı rezervinin arttırılması projesi hakkında katılımcılara bilgi veren Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümünden Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu da zamanla ekolojik dengelerin de değişmesiyle, Kumluca körfezinden başlayarak hızlı bir şekilde su altı çölleşmesi görüldüğünü söyledi.

Çölleşen su altında canlı yaşamının da olumsuz etkilendiğini ifade eden Gökoğlu, “Su altı canlılarımız her geçen gün azalıyor. Bunların başında bilinçsiz avlanma, ekolojik dengenin bozulması gibi bir çok faktör bulunuyor. Su altı canlılığının arttırılması için bazı çalışmalar var. Bunların başında yapay resif çalışmaları geliyor. Daha önce yapay resif yapılan alanlarda su altı canlılığının olumlu bir şekilde arttığını gözlemledik. İnşallah uygulanacak olan bu projeyle de Kumluca körfezinden başlayarak su altı canlılığı artacak.” dedi.

Proje kapsamında ilk etapta 30 metre derinlikten başlayarak çeşitli kademelerde 800 adet yapay resif yapılmasının planlandığını kaydeden Gökoğlu, projenin ikinci etap çalışmaları ve beş yıllık uygulama süreci sonundaki kazanımların bilimsel olarak ele alınarak paylaşılacağını bildirdi.