Fetö/Pdy Soruşturması kapsamında hakkında 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan öğretmenin yargılanmasına başlandı

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında, "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 15 yıl hapis cezası istemiyle dava açılan öğretmenin ilk duruşması görüldü.

Adana 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmaya tutuksuz öğretmen Sevda D. Kumluca 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Örgütünün okulunda öğretmenlik yapan Sevda D, hakkındaki suçlamaları kabul etmedi. Sevda D, hesabında gözüken 30 bin liranın kendisine ait olmadığını iddia etti. Mahkeme heyeti, sanık Sevda D'nin hesabındaki paranın araştırılması için duruşmayı 13 Mart'a erteledi.

SEGBİS Nedir?

SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi), 21.yy gerektirdiği teknolojik imkanları kullanarak vatandaşların daha hızlı ve daha etkin bir şekilde hukuk sisteminden faydalanmalarını sağlamakta.


SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) 21 Eylül 2011 günü Resmi gazetede yayımlanan yönetmelik ile birlikte kullanıma başlandı.  

Resmi gazetede yayımlanan yönetmelikte amaç 'Bu Yönetmeliğin amacı, soruşturma ve kovuşturma aşamasında Cumhuriyet savcısı, hâkim veya mahkemece dinlenilmesine gerek görülen kişilerin Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi kullanılarak dinlenilmesi, kayda alınması, saklanması ile bunun için gerekli teknik altyapının kurulmasına ilişkin esas ve usulleri düzenlemektir.' şeklinde düzenlendi.

SEGBİS Nedir? 

Ses ve görüntü bilişim sistemi SEGBİS ile yargı çevresi dışında bulunan ya da mahkeme de hazır bulunamayan kişilerin video konferans ile dinlenmesi ve ifadelerinin kayıt altına alınması sağlanmaktadır.SEGBİS ile hem ifade alma ve sorgu işlemleri hem de duruşmalar video ile kayıt altına alınabilmekte.

SEGBİS'in hayata geçmesiyle, ülkemizin de taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 5'inci maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen "makul sürede hâkim önüne çıkarılma", 6 ncı maddesinin birinci fıkrasında belirtilen "kendisine yöneltilen suçlamalar konusunda karar verecek olan mahkeme önünde makul sürede yargılanma" ilkeleri doğrultusunda insan hakları ihlallerinin önleneceği; dolayısıyla, Ülkemizin maddî ve manevî tazminata mahkûm edilmesinin bu suretle önüne geçileceği düşünülmektedir.

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (Segbis) ihalesi 09.08.2012 tarihinde yapılmış ve ihaleyi kazanan firma kurulumlarını bitirmiştir.