Örtü altı sebze üretim merkezlerinden Kumluca’da çiftçiler üretim sezonunun bitmesin ardından solarizasyon dönenme başladı.

Eylül ayının ilk haftasında başlayan örtü altı sebze üretim sezonu, Haziran ayı sonunda sona eriyor. Seralarındaki domates, biber, salatalık, kabak, patlıcan, kavun gibi ürünleri söken üreticiler, önce seralarını traktör ve pulluk yardımı iler derin bir şekilde sürüyor. Ardından, seraların içini yeniden teraslayıp ekim (dikim) yapılacak hale getiriyor. Hazırlanmış sera toprağının yüzeyine hayvan gübresi saçılıyor.

Teraslanmış olan seranın içini bir gün önceden damlama sistemleri ve fıskiyeler aracılığı nemlendiriyorlar.
Daha sonra’da ince plastik (naylon) ile hava almayacak şekilde kapatıyorlar. Sera içindeki yabancı otların imhası, fungusit (mantarsal) hastalıkların ve virüs bağlı hastalılarla mücadele etmeyi amaçlayan solarizasyon süreci en az 45 gün sürüyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ziraat Teknikeri Ramazan Durmuş; “Seralarımızda solarizasyon işlemlerini yapmaktayız. Solarizasyon güneşin ısı enerjisinden faydalanarak yapılan termal in aktivasyon yöntemidir. Solarizasyonun Kumluca’daki topraklarımıza faydası özellikle yabancı ot miktarını minimuma düşürmektir. Fungusal (mantarsal) hastalıklarla mücadele etmek için sera içi sıcaklığını 50 – 55 derecenin üzerine çıkararak topraktaki mevcut hastalıkları yok etmek için en iyi doğal yöntemlerden birisidir. Sera içindeki toprağın en az 45 gün solarizasyon şeklinde kapalı kalması lazım ki topraktaki patojenlerin ölmesi için bu sürenin geçmesi gerekir” dedi.

Kumluca Ziraat Odası başkanı Hidayet Kökce; “Şu anda seralarımızın derin koşumlarını (Sürmek) yaptık. Samralarını (hayvan gübresi) attık. Damlamalarını döşedik. Şimdi de solarizasyon işlemlerini yapıyoruz. Toprağın bünyesini tamamen kapatıyoruz. Dışarıdaki havayla irtibatını kesiyoruz.
Tuta ve virüsle mücadele ile de en az bir ay dikim (üretim) yapmama kararı aldık. 15 Temmuz 15 Ağustos arası dikim (üretim) yapılmamasını üretiyoruz. Çünkü virüs ve tuta ile mücadele için topyekûn mücadele yapmamız gerekiyor. Tuta ve virüs hastalıkları ile mücadelede başarılı olmak için 15 Temmuz – 15 Ağustos arası Kumluca’daki tüm seraların solarizasyon usulüyle kapatılması buna çiftçilerimizin tamamıyla uyması gerekiyor. Bu dönemde kesinlikle üretim yapmamız gerekiyor” dedi.            

Editör: Haber Merkezi