Kumluca Haber - Kumluca Haberleri

Kumluca Belediyesi Zabıta Müdürü Aydın Turgut ve zabıta memuru Erol Dalgıç hakkında, ilçede faaliyette bulunan bir işyerinin denetimi yaptıkları sırada, hijyen yönünden sakıncalı buldukları konularda işyeri hakkında düzenledikleri tutanak nedeniyle işyeri sahibi tarafından haklarında şikayette bulunuldu.

Kumluca Kaymakamlığı tarafından haklarında soruşturma izni verilen zabıta müdürü Turgut ve zabıta memuru Dalgıç, 4483 sayılı memurlar ve diğer kamu görevlilerinin yargılanması hakkında kanun uyarınca, karara itiraz etti.

Davayı görüşerek karara bağlayan Konya Bölge İdare Mahkemesi Başkanlığı, davaya söz konusu memurların ilgili mevzuat hükümleri uyarınca denetim faaliyetlerini gerçekleştirdikleri, genel denetimlerinin yanında yetki aşımını kullanarak hijyen denetimi yaptıkları yönünde soruşturma izni verilmesine konu eylemin, “Halk ve çevre sağlığını ilgilendiren ve bu nedenle doğrudan doğruya kamu yararını barındıran konulardaki tespitleri içerdiği” gerekçesiyle isnat edilen fiilin Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma yapılmasını gerektirecek nitelik ve yeterlilikte olmadığından, adı geçenler hakkında soruşturma izni verilmemesi kararını verdi.

Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, halk sağlığını doğrudan ilgilendiren ve özellikle de gıda üretim ve tüketimi yapılan işyerlerinin denetimi konusunda çok hassas davrandıklarını ve olumsuzluklar karşısında da gereken yasal işlemlerin yapıldığını söyledi.

Zabıta Müdürlüğü ekiplerinin bundan sonraki süreçte de denetimlerini aralıksız bir şekilde sürdüreceklerini ifade eden Çetinkaya, “Belediye olarak ekiplerimiz bundan önce olduğu gibi bundan sonra da halk ve çevre sağlığını ilgilendiren konularda denetimlerini aralıksız sürdürecekler. Bu konuda vatandaşlarımızın, işletmelerimizin duyarlı olmalarını bekliyorum. Yaşanan olayda Zabıta Müdürlüğü personelimizin doğru iş yaptığının mahkeme tarafından tescil edilmiştir. Bizim bundan sonrada denetimlerimiz sürecek, kesinlikle herhangi bir olumsuzluğa izin vermemiz söz konusu olmayacaktır.” dedi.

-Olayın geçmişi

Kumluca Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, ilçede faaliyette bulunan bir pastanede denetim yaptıkları sırada, işyerinin satış bölümündeki dolapta bulunan sucukların küflenmiş olduğunu ve bazı içeceklerin son tüketim tarihlerinin geçtiğini tespit ederek işyeri hakkında tutanak düzenleyerek belediye encümenine göndermiş, encümen tarafından verilen karar gereğince işyeri 15 gün süreyle kapatma ve para cezasına çarptırılmıştı.

Bunun üzerine işletme sahibi, zabıta görevlilerinin hijyen denetimi yapamayacağı, kendisine verilen cezanın zabıta görevlilerinin yeti aşımı yaparak düzenledikleri tutanaklar verildiğini ve bundan dolayı da denetime katılan Zabıta Müdürü ve zabıta memuru hakkında şikayetçi olarak yargılanmaları için suç duyurusunda bulunmuştu.