İnternet medyasının sorunlarını, ihtiyaçlarını ve dezenformasyon politikalarına karşı nasıl dirençli hale getirilebileceğini konuşulduğu çalıştay başladı. İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "İnternet Medyası ve Haberciliği" çalıştayında önemli açıklamalarda bulundu.

"HABERCİLİĞİN TEK AMACI HAKİKATTİR"

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan T.C. İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun, "İster konvansiyonel mecralarda, ister dijital mecralarda yapılsın, haberciliğin tek amacı “hakikat” olmalıdır. Gazeteciler her mecrada “hakikatin temsilcisi” olduklarının bilinci ve hassasiyetiyle mesleklerini icra etmelidir" dedi.

"Sistematik yalanlarla, kamuoyunu yanlış yönlendirmeye ve vatandaşlarımızı kışkırtmaya çalışanlar, elbette işledikleri cürümler dolayısıyla hukuki olarak bedelini ödeyeceklerdir" diyen Altun, "Bu noktada 5N 1K kuralı olmadan haber yazılabileceği bile akla gelmiyor. Sansasyon oluşturma ya da hiçbir araştırma yapılmadan masa başından yapılan haberler internet medyası aracılığıyla ideolojik tahkimat aracı olarak kullanılabiliyor. Hakikatin çarpıtılmasının son örneği Katarlı öğrencilere sözde sınavsız tıp eğitimi başlıklı haber. Bu haberin hükümetimize karşı kışkırtma taşıdığı çok açık. Provakatif içeriği olduğu gibi kopyalayıp yapıştıran internet siteleri çıktı. Ana muhalefette buna sancaktarlık yaptı" diye konuştu.

"İNTERNET GAZETECİLİĞİNİN BASIN ETİĞİ ELE ALINMALI"

İnternet gazeteciliğinde basın etiğinin ele alınması gerektiğinin altını çizen Başkan Altun, "Biz hakikatin temsilcileri olarak internet gazeteciliğinin mesleki standartlarını ortaya koyma, bu alanı rasyonel ve şeffaf bir şekilde düzenleme noktasında İletişim Başkanlığı olarak sektörle birlikte çalışmaya devam edeceğiz" dedi. Altun, sürekliliği olan medya kurumlarının varlığının önemli olduğunu söyledi.

İGF GENEL BAŞKANI MESUT DEMİR SORUNLARI ANLATACAK, ÖNERİLERİ SUNACAK

Moderatörlüğünü Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zakir Avşar'ı yaptığı Zoom Konferans Uygulaması üzerinden gerçekleştrilen çalıştayın tek oturumda katılımcılara söz verilerek, belirlenen tema üzerinde konuşma ve sunumlara geçildi. Yaklaşık 3-4 saat sürmesi beklenen çalıştayda, sektörün birlik temsilcilerinden İnternet Gazetecileri Federasyonu (İGF) Genel Başkanı Mesut Demir de, internet medyasının sorunlarının yanı sıra bu yıl federasyon bünyesinde kurdukları haber ajansı İGFA’nın geldiği süreci ve hedeflerini anlatacak.

https://youtu.be/m00etw86gJU