İngiltere Halk Sağlığı Kurum, Pfizer/BioNTech aşısının etkinlik oranlarını paylaştı. Bir dozdan sonra yaklaşık yüzde 60 koruma sağladığını bildiren aşının ikinci dozda yüzde 93 etkinlik gösterdiğini belirtti.

İngiltere Halk Sağlığı Kurumu (PHE), ülkede uygulanan Pfizer-BioNTech aşılarının etkinlik oranını açıkladı. Aşının uygulandığı 1 milyon kişi üzerinde yapılan çalışmada, aşıların yüksek risk gruplarında semptomatik Covid-19 enfeksiyonuna karşı etkili olduğu belirtildi.

Araştırmada, bir doz Pfizer - BioNTech veya AstraZeneca Covid-19 aşısının virüse karşı yüzde 60 etkili olduğu belirtilirken, 16 ila 64 yaş arasındaki kişilerde ikinci dozun ardından koruma oranının Pfizer-BioNTech için yüzde 93'e ve AstraZeneca için yüzde 78'e yükseldiği aktarıldı.

NTV'de yer alan bilgiye göre, 64 yaşın üzerindeki kişiler için yapılan çalışmada ise Pfizer- BioNTech’in ikinci dozdan sonra yüzde 87, AstraZeneca’nın ise yüzde 76 etkili olduğunun altı çizildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan PHE'nin Bağışıklık Bölüm Başkanı Dr. Mary Ramsay, "Yayımlanan gerçek dünya verileri, Covid-19'a karşı klinik olarak savunmasız olan çoğu kişinin 2 doz aşıdan sonra yüksek düzeyde koruma altında olduğunu gösteriyor" dedi.