Ormanlarımız yanıyor.

Orman yangınları konusunda herkes konuşuyor. Suçu hükümete yükleyip helikopter ve yangın söndürme uçağı çoğaltılırsa yangınların hasarsız atlatılacağını düşünenler var. Bu konuda geçen yıl Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli çok eleştirildi.

Bu yıl Tarım ve Orman Bakanı değişti, Vahit Kirişçi oldu. Ama ormanlarımız gene yanıyor. Hem de güzel ülkemizin en güzel yerlerindeki en güzel ormanlar.

Orman yangınları konusunda da ağzı olan konuşmaya devam ediyor. Medya paket çözümler aktarıyor. Siyasiler havanda su dövmeye devam ediyor. Ormancılarımız havanın sıcak olmasını bahane ederek bu yangınların vaka-yı adiyeden olduğunu ileri sürüyor. Suçlu insan değil, her yangında olduğu gibi elektrik kontağı. Bürokrasinin de bu sorunu çözmek için kısa vadeli, orta vadeli ve uzun vadeli bir çözüm paketi olduğuna dair bir duyumumuz yok. Sadece helikopter ve yangın söndürme uçaklarının sayısını arttırdılar.

Orman yangınlarının nasıl tespit edilip nasıl söndürüleceğine dair Orman Genel Müdürlüğü’nün yayınlamış olduğu bir tebliğ var: (ORMAN YANGINLARININ ÖNLENMESİ VE SÖNDÜRÜLMESİNDE UYGULAMA ESASLARI ADLI 285 SAYILI TEBLİĞ)

Bu tebliğ her konuda ayrıntılı tespitler yapmış ve her şeyi mükemmel biçimde programlamış. Yangın çıktığı zaman en tepedeki kişiden en dipteki yangıncıların ne yapacağına varıncaya kadar her şey belli.

Bu tür belgeler bir kurumun çalışma esaslarını; kısa, orta ve uzun vadede yapılacak işleri, alınacak önlemleri belirlemek açısından önemlidir. Kurum çalışanları için bir rehber niteliği taşır.

Önce görebildiğimiz kadar yangına karşı Orman işletmelerinin aldığı önlemlerden söz etmek doğru olur.

Öncelikle orman yangınları vatandaşın insafına terk edilmez oldu. Devlet yangıncı olarak her bölgede yüzlerce kişi istihdam ediyor. Bunlar yangın sezonlarında bölgenin önemli noktalarında nöbet tutuyor. Yangın olduğu zamanlarda da yangın bölgelerine ekip ve ekipman kaydırılıyor.

Bölgelerin belli yerlerine yangın havuzları oluşturuldu. Artık yangın söndürmek için arazözler ve öteki araçlar uzun yollar tepmek zorunda değiller.

Yangına havadan müdahale edecek uçak ve helikopter parkı genişletildi. Uyarı sistemi daha sağlıklı duruma getirildi. Yangın kuleleri arazinin her yanını görecek biçimde düzenlendi ve ölü bölgeler yangın sezonunda devriyelerle yakın takibe alındı. Yangın kuleleri sezonlarda en acil biçimde haber ulaştırabilecek haberleşme araçlarıyla donatıldı.

Yangınları önlemek için bölgelerde daz denen aralıklar açıldı ve buralara yangına dayanıklı ağaç türleri dikildi.

Araç parkları genişletildi. Yangına hassas bölgelerde artık su ve köpükle dolu arazözler bekletiliyor.

Yangın ekip ve ekipmanlarının hızla yangın bölgesine intikal edebilmesi için gereken donanım ve bunların bakımlarıyla ilgili önlemler alındı.

Ormana kapanlar kurularak giren çıkanların gözlenmesi sağlandı.

Halkla iyi ilişkiler kuruldu. Bir ara her işletmenin arazisi ile ilgili aplikasyonlar yapıldığını duydum. Ama programın işlemeye başlayıp başlamadığını bilmiyorum. Bu programda orman yolları, bölgelerin sınırları, yangına hassas bölgeler gibi yangında erken müdahaleyi kolaylaştıracak bilgiler olduğu söylendi.

Tüm bunlara rağmen yangınlar sürüp gidiyor. Yüzlerce hektar orman ağacıyla, otuyla, çalısıyla, kuşuyla yılanıyla, kaplumbağasıyla kül oluyor. Geride simsiyah bir örtü kalıyor. Sularımız azalıyor, iklim değişiyor.

SOMSÖZ: NEDEN? SÜRECEK