Biz bu yazıda gözlemlerimize dayanarak ulaştığımız bilgileri söylemek istiyoruz. Kumluca’da daha önce birçok yangın oldu. Bu yangınlarda büyük tahribat yaşandı. Sonuçta yangının nedeni olarak elektrik telleri gösterildi ve “Yorgan gitti, kavga bitti.” Biz farklı kişilerle konuşup olayın aslını öğrenmeye çalıştık. Tabii basındaki tartışmaları da yakından izledik. Yangınların önlenmesi konusunda kafa yorduk. Çünkü yanan sadece ormanlarımız değil, geleceğimizdi. Çünkü yanan ağaçlardan bir kısmı ürüne dönüştürülse bile orman sadece odun ve tomruktan ibaret değildi. Çünkü bir orman oluşturmak, en az 40-50 yıla varan uzun ve zahmetli bir çabanın sonucuydu.

1 Öncelikle orman yangınlarının suçluları bulunmalıdır: Genelde vatandaşla kötü olmamak adına gerçek suçlular göz ardı edilmekte suçlu çoğu zaman bulunmamaktadır. Anız yakmak, temizlik yapmak, piknik ateşini söndürmeden gitmek gibi masum nedenlerle yangına neden olmak neredeyse hiçbir cezaya tabi değildir. Ben anız yakarken yangına neden olmaktan dolayı hapse giren birini tanımıyorum. Piknik yaparken yangına neden olanlar için de aynı durum söz konusu.

2 Ormanlarda temizlik yapılmalı özellikle orman içindeki çöplükler ve şişe-cam kırıkları temizlenmelidir: Gezdiğimiz birçok yerde köylerin bütünşehir belediyesine katılmadan önce ormanların içine rastgele döktükleri çöpler gördük. Bunların içinde her türlü plastik ve şişelerin, şişe ve cam kırıklarının olduğunu gözlemledik. Bunlar orman içinde olduğu için fark edilmemiş ve kalmışlardır. Arazilerin gezilerek bu tür yerlerin temizlenmesi yaşamsal önem taşımaktadır. Zaten temizlendiği takdirde tekrar böyle bir kirliliğin olması mümkün değildir.

3 Halka eğitim verilmelidir: Nasıl eşler için evliliğe, çocuk yetiştirmeye yönelik bilgi ve belge veriliyorsa ormanların önemine ve nasıl korunacağına dair tüm yurttaşlara bilgi ve belge verilmelidir. Bu belgesi olmayanlar piknik alanlarına ve ormanlara sokulmamalıdır. Orman köylüsünün eşikten beşiğe hepsine bu bilgiler ve belgeler verilmelidir. Bu yöntem izlenirse nasıl sürücü belgesi olmayanlar, aracının sigortası olmayanlar trafiğe çıkmaya korkuyorlarsa orman belgesi olmayanlar da pikniğe gitmeye korkarlar. Devlet her konuda belge istiyor. Deniz ve kara avcılığı için belge, tostçu dükkanı açmak için belge, ormanda ağaç kesmek için belge… Her konuda belge veren yaygın eğitim kurumları var. Vatandaşımız da iki saatini ayırıp bu konuda bir seminer izlesin lütfen. Hem bu sayede yurttaşa piknik alanlarını temiz tutma konusunda da bir şeyler söylenebilir.

SOMSÖZ: NASIL? SÜRECEK