MTM, Ağustos ayında Türkiye ve dünya gündeminde öne çıkan siyasi ve toplumsal olayları araştırdı. 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 98'inci yıl kutlamaları ay boyunca medyada en çok yer alan konu olurken, Malazgirt Zaferi’nin 949. yılına özel kutlama da medyada bolca yer aldı. Koronavirüs salgınına yakalanan Deva Partisi lideri Ali Babacan ve yeni açılan Ahlat Külliyesi de Ağustos ayının diğer gündem başlıklarıydı.


30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarına getirilen kısıtlamalar gündemdeydi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından 19 Ağustos 2020 tarihinde 81 il valiliklerine gönderilen genelge ile 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 98.yıl dönümünde ülke genelinde yapılacak etkinlikler yasaklandı. Genelgede, “30 Ağustos Zafer Bayramımızın 98. yıl dönümü münasebetiyle belirtilen program dışında herhangi bir etkinlik yapılmasına müsaade edilmemesine” karar verildiği belirtildi. Gerekçe olarak da koronavirüs salgını gösterildi. Yayınlanan genelge sonrası getirilen kısıtlamalara muhalefetten tepkiler gelirken, sosyal medyada da tepkiler oldu.

Karara ilişkin sosyal medyada dile getirilen tepkiler üzerine açıklama yapan bakanlık, bunun “yasak” değil “tedbir” olduğunu belirtti. Bakanlık açıklamasında, “Benzer uygulamalar 23 Nisan, 19 Mayıs, 15 Temmuz programları ile Ramazan ve Kurban Bayramı bayramlaşma programları için de yapılmıştır.” denildi. Getirilen kısıtlamalarla birlikte tartışmalara yol açan 30 Ağustos Zafer Bayramı ay boyunca 92 bin 640 haberde kutlandı.


Malazgirt Zaferi kutlandı

Bilal Erdoğan’ın kurucusu olduğu Okçular Vakfı, Bitlis’in Ahlat ile Muş’un Malazgirt ilçelerinde, 1071 Malazgirt Zaferi’nin 949. yıldönümünü etkinliklerle kutladı. Ahlat'ta "1071 Sultan Alparslan Ahlat Otağı"nın kurulduğu Çarho mevkisinde düzenlenen tören öncesi Hava Kuvvetleri Komutanlığının akrobasi timi Türk Yıldızları, zaferin 949. yılına özel gösteri gerçekleştirdi. Etkinliklere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli katılım sağladı. Kutlama programı Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Platformda, "1071 Malazgirt, Kutsal Miras 1071, Kutlu Yürüyüş 2071" yazısı ile tarihte kurulmuş 16 Türk devletinin bayrakları yer aldı. Jandarma Mehteran Birliği konser verdi. Törene 2071 vizyonuna gönderme yapılarak 2071 davetli katıldı. Sandalyelerin sosyal mesafe kuralı gereği 1.5 metre aralıklarla konulduğu alanda sık sık maske ve mesafe uyarısı yapıldı. Malazgirt Zaferi kutlamaları, ay boyunca 15 bin 570 haberde yer aldı.

Ahlat Cumhurbaşkanlığı Çalışma Ofisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı. 1071 metrekare alana inşa edilen Ahlat Cumhurbaşkanlığı Külliyesi toplamda ise 6 bin metrekare kapalı alana sahip. Alan, tefrişat alanları ile birlikte toplam 10 bin metrekareyi, çevre ihatası ile birlikte de 30 bin metrekareyi buluyor. 16 Türk devletini temsilen bir müze, iki çalışma ofisi ve iki konaklama merkezi de bulunan Ahlat Külliyesi ay boyunca 2 bin 357 haberde yer aldı.


Koronavirüs siyasete de bulaştı

Eşi ve oğluyla birlikte korona testleri pozitif çıkan DEVA Partisi lideri Ali Babacan, ailesi ile birlikte karantina altında kalarak çalışmalarına evden devam edeceğini belirtti. Karantinanın 8. gününde ise doktorunun tavsiyesine uyarak, ilaç tedavisi bitene kadar yakın izlem amacıyla hastanede tedavi altına alındı. Bir kez daha COVID-19'u çok ciddiye alınmasını, hastalıktan korunmak ve çevredekileri korumak için azami özeni gösterilmesini rica eden Babacan, büyük fedakarlıklar gösteren tüm sağlık çalışanlarına ve kendisine geçmiş olsun dileklerini ileten herkese teşekkür etti. Medya Takip Merkezi’nin aynı raporuna göre, ay boyunca 8 bin 344 haberde yer alan Deva Partisi lideri Ali Babacan, Ağustos ayında en çok konuşulan siyasi isimlerden oldu.