Bilim insanları, farklı çiğ köpek mamaları içinde ve hayvanlardan insanlara bulaşan bir bakterinin "tedavi edilemez" olma riski altında olduğu konusunda uyardı.

Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) göre köpeklerden insanlara geçebilen ve antibiyotiklere dirençli olan "süper bakteriler" halk sağlığına yönelik küresel tehditlerden biri.

Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Bulaşıcı Hastalıklar Kongresi'nde sunulacak olan raporlarla ilgili açıklamalarda bulunan araştırmacılar, "Köpeklerin çiğ gıda ile beslenmeleri, antibiyotiğe dirençli bakterilerin yayılmasını körüklüyor olabilir" dedi.

ÇİĞ KÖPEK MAMALARINDA BULUNUYOR

Porto Üniversitesi'nden bir ekip, 25 farklı markaya ait 55 köpek maması örneğini analiz etti. Çalışmada 'enterokok' adlı bakterilerin izini sürmek için 14 farklı çiğ dondurulmuş mama türü de incelendi.

Araştırmacılar, analiz edilen tüm çiğ köpek maması örneklerinin güçlü bir antibiyotik olan Linezolid antibakteriyel ajana dirençli olan enterokoklar içerdiği bulgusuna ulaştı.

Söz konusu bakteriler, insan ve hayvan bağırsaklarında zararsız bir şekilde yaşayabiliyor. Ancak vücudun diğer bölgelerinde tehlikeli olabiliyor ve antibiyotiklere dirençli olmaları nedeniyle ölümcül etkileri olabiliyor.