"Vücudun savunma mekanizması olarak bilinen bağışıklık sistemini güçlendiren besinlere yönelmek hastalıklardan korunmada önemli rol oynuyor" diyen Memorial Ataşehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Gözde Akın, "Güçlü bir bağışıklık sisteminin temellerinden birisi yeterli ve dengeli ve beslenmektir. Vitamin ve mineraller dengeli beslenmenin bir parçası olduklarından bağışıklık sisteminin en etkili oyuncularıdır" dedi. 

Akın, "A, C ve E vitamini vücudun enfeksiyonlarla savaşmasına destek olan çok güçlü antioksidanlardır. Besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi sırasındaki vitamin kayıpları yaşanabilmektedir. C vitamini en fazla kayba uğrayan vitamin olduğu için, C vitamini içeren besinler bıçakla değil elle kesilmeli ve haşlama suyu kesinlikle dökülmemelidir"ifadelerini kullandı. 

BAĞIRSAKLARA PROBİYOTİK TAKVİYESİ

"Probiyotikler; bağırsak florası için faydalı etkilere sahip olan bakterileri artırıp, bağırsak sistemini destekleyerek hastalık yapan mikroorganizmaların üremesine engel olabilmektedir" diyen Akın, "Ayrıca sindirimi kolaylaştırarak bağırsaklarda üretilen vitaminlerin sentezinde önemli rol almaktadır. Probiyotikler; doğal olarak fermente edilmiş süt ve süt ürünlerinde veya diğer fermente yiyecek ve içeceklerde bulunmaktadır. Toz ve tablet olarak da kullanılabilen probiyotik etkisini artırmak için beslenme düzenine, yoğurt, kefir, lahana turşusunu eklemek olumlu sonuçlar yaratmaktadır" ifadelerini kullandı.

Akın, "Bilinçsiz yapılan diyetler ya da düzensiz beslenme de bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen nedenler arasında bulunmaktadır. Bulimia ve obezite rahatsızlığı olanlarda bağışıklık sistemi zayıftır. Bu nedenle diyetin mutlaka beslenme ve diyet uzmanı kontrolünde yapılması gerekmektedir" dedi.