Bayram sabahında kurban kesme telaşı ile kahvaltının ihmal edilebildiğini belirten Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Bahar Gül, gün içerisinde et tüketimi ile birlikte yağdan zengin besleneceğimizi düşünürsek hamur işi, kızartma gibi gıdalardan kesinlikle uzak durulması gerektiğini söyledi. Yumurta, peynir, domates, salatalık, yeşillik ve tam buğday ekmeğimizin olduğu klasik bir kahvaltıyla güne başlamak daha uygun olacağını kaydeden Gül, etin pişirilme şeklini de anlattı.

ET NASIL PİŞİRİLMELİ ?

Kırmızı etin doymuş yağ ve kolesterol içeriği çok yüksek olduğundan kalp damar hastalığı olan bireylerin porsiyon kontrolü yaparak, az yağlı ve yağsız bir şekilde et tüketmeleri gerektiğini söyleyen Beslenme Uzmanı Bahar Gül, “Etin tüketim kalitesini etkileyen en büyük etkenlerden birisi pişirme yöntemidir. Kızartma ve kavurma yöntemlerinden ziyade daha çok haşlama, fırında pişirme, ızgara gibi sağlıklı ve besin değerini koruyan yöntemler tercih edilmelidir. Bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise et yemeklerine veya etin girdiği sebze yemeklerine ekstra tereyağ, kuyruk yağı, iç yağ kesinlikle eklenmeyip et kendi yağıyla düşük ısıda pişirilmelidir. Izgara tercih ediliyorsa et ve ateş arasında 15 cm’lik bir boşluk olmalıdır” dedi.

ETLER NASIL SAKLANMALI ?

Açıklamasında etin saklanmasına ilişkin ipuçları da veren Gül, eti kurbanın kesildiği gün tüketmek yerine buzdolabında 1-2 gün bekletildikten sonra tüketilmesi gerektiğine dikkati çekerek, buzluk bölümünde -2 derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda -18 derecede 2-3 aya kadar saklanabileceğini söyledi.