Mitral kapak kompleks mekanizması olan bir organdır, adeta kalbinizin içindeki mucizedir, diyen Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Barış Çaynak, mitral kapak ile ilgili en fazla merak edilen soruları yanıtladı.BURSA (İGFA)- Mitral kapağında görevin bahseden Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Barış Çaynak, "Tüm vücuttan gelen oksijenden fakir kan önce kalbin sağ tarafına gelir, oradan akciğerlere pompalanarak oksijenlenir ve kalbin sol tarafına gelir.

Akciğerlerden dönen oksijenden zengin kan, kalbin bütün vücuda kan pompalayan sol kısmına mitral kapaktan geçerek dolar ve tüm vücuda gönderilir. Kalp kasılıp tüm vücuda kan pompalarken mitral kapak kapanır ve kan tekrar akciğerlere geri kaçmadan aort damarı vasıtasıyla vücuda gider" dedi.

"Mitral kapak kompleks mekanizması olan bir organdır. Adeta kalbinizin içindeki mucizedir. Mitral kapak yaprakçıklarını kalbin duvarına tıpkı bir paraşütün ipleri gibi ipliksi yapılar vardır" diyen Çaynak, "Kalp kasılıp tüm vücuda kan pompalarken, bu yapılar kapağın kapalı kalmasını sağlar. Şayet bu ipliksi yapılar gevşer ya da koparsa, kapak tam kapanamaz ve her kalp kasıldığında kanın bir kısmı akciğerlere geri kaçar. Bunu takiben akciğer damarında kan birikir ve nefes darlığı, çabuk yorulma, akciğer ödemi, çarpıntı gibi şikayetler ortaya çıkar" dedi.

'GÖĞÜS KEMİĞİ AÇILMAZ'

Çaynak, "Mitral kapak ameliyatları ister kapak değiştirilsin, isterse tamir edilsin göğüs kemiği açılmadan kapalı olarak yapılabilir. Bu ameliyatlar kadınlarda sağ meme altından, erkeklerde sağ meme hizasından 4 cm'lik bir kesi ile yapılır. Hastalar genelde "Kalp solda değil mi; neden sağdan yapıyorsunuz?" diye soruyorlar.

Ancak mitral kapak kalbin sağına daha yakın yerleşimli olduğu için, bu kesi ile daha uygun ulaşılabilir oluyor. Buna rağmen kapalı by-pass ameliyatlarını sol meme hizasından yapmaktayız" ifadelerini kullandı. 

Bütün kalp ameliyatları, by-pass dahil, göğüs kemiği kesilmeden kapalı yapılabilir. Sağ meme altından; kalbin sağ taraftaki triküspit kapağı, kalp deliği (ASD), kalp tümörü (miksoma) ameliyatları veya bunların birlikte olduğu durumlar yapılabilir.