İsrail Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan önemli açıklamada, Pfizer/BioNTech tarafından geliştirilen Kovid-19) aşısı olan genç erkeklerde görülen az sayıda "kalp kası iltihabı" (miyokardit) vakaların aşıyla yüksek ihtimalle bağlantılı olduğunu söyledi.

YÜKSEK İHTİMALLE BAĞLANTISI VAR

İsrail Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Pfizer/BioNTech aşısı olan genç erkeklerde görülen miyokardit vakaları, aşıyla yüksek ihtimalle bağlantısı olduğu söylendi. 

Konuya dair 3 uzman ekip tarafından başlatılan araştırma sonucunda elde edilen bulguları açıklayan Bakanlık, İsrail’de Aralık 2020 yılı ile Mayıs 2021 tarihleri arasında Kovid-19 aşısı olan 5 milyon kişi arasında 275 miyokardit vakası tespit edildi. 

Bakanlık, miyokardit tespit edilen hastaların çoğu 4 gün hastanede kalmadığını ve vakaların yüzde 95’i hafif olarak sınıflandırıldığını söyledi.

Araştırmada, Pfizer/BioNTech aşısının ikinci dozu 16-30 yaş arası erkeklerde miyokardit vakaları arasında olası bir bağlantı olduğunu belirten Bakanlık, bulgulara göre bu tür bağlantının, diğer yaş gruplarına göre 16-19 yaş arasındaki erkeklerde daha çok gözlendi.

İNCELEMELER BAŞLATILMIŞTI

İsrail Salgınla Müdahale Koordinatörü Nachman Ash, 25 Nisan tarihinde yaptığı açıklamada, 5 milyon aşılanmış kişi arasında yapılan bir ön çalışma ile özellikle ikinci dozdan sonra meydana gelen "onlarca miyokardit vakasının" görüldüğünü söylemişti. 

Bunun alışılmadık derecede yüksek olup olmadığı ve aşıya bağlı olup olmadığı belirsiz olduğunu açıklamış, "Sağlık Bakanlığı şu anda hastalık oranı daha çok olup olmadığını ve aşılara atfedilip atfedilemeyeceğini inceliyor."

Amerika Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (CDC) danışma grubu tarafından geçtiğimiz ay yapılan açıklamada, aralarında Pfizer ve Moderna tarafından geliştirilen Kovid-19 aşıların yer aldığı mRNA aşıları ile miyokardit arasında bağlantı ihtimali hakkında daha çok çalışma yapılmasını tavsiye de bulunmuştu.