Sağlık Bakanı Koca maske zorunluluğu konusunda  tarih vererek "Toplumsal bağışıklık oluştuktan sonra aşı olanların maske takma zorunluğu olmayabilir." 

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'ndan sonra bir araya geldiği basın mensuplarına önemli açıklamada bulundu.

Maskelerin tamamen çıkarılması için toplumsal bağışıklığın sağlanması çok önemli olduğunu. "O sebeple aşılamanın yaygın yapılması önemli. Aşılamayı biz haziran ve temmuz ayında yoğun bir şekilde yapmak istiyoruz. 

120 milyon BioNTech var, artı Sputnik, Sinovac var. Toplumun en az yüzde 60'ı aşılandığında toplumsal bağışıklığın oluştuğunu biliyoruz. Bunun da haziran ve temmuz ayında sağlanabileceğini ümit ediyorum."

EYLÜLDE NORMAL HAYATA DÖNMEYİ HEDEFLİYORUZ

BioNTech kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin aşı kampanyasına katılmak üzere haziran ayın ortalarında Türkiye'ye gelebileceğini söyledi. 

Aşı olanların maske kullanmaması gibi bir uygulamaya geçilip geçilmeyeceği sorusu üzerine, "Yaygın aşılama yapılmadıkça biz maske takılmamasını önermiyoruz. Toplumsal bağışıklık oluştuktan sonra aşı olanların maske takma zorunluğu olmayabilir; fakat o, bağışıklıktan sonra. 

Erken dönemde biz halen bütün aşıların bulaşılırlığı önlediğinden emin değiliz. BioNTech aşısı için yüzde 90'ın üzerinde bulaşılırlığı önlediğini; fakat diğer aşılarla alakalu emin değiliz. 

Toplumsal bağışıklık oluşmadıkça kişisel tedbirlerin maskeyle devre dışı kalmasını önermiyoruz eylül ayı sonrası devreye girer. Bu dönemde okullar, üniversite, yüksekokullar dahil olmak üzere normal hayata dönülmesini hedefliyoruz; aşılamayı sağlayarak."

KİŞİSEL TERCİHLE SÖZ KONUSU OLACAK

Eylül ayından itibaren toplumsal bağışıklığın sağlanması ile maskelerin de çıkarılabilecek, "Birçok insan maske kullanmak isteyecek. Özellikle birçok enfeksiyondan koruduğunu biliyoruz; ama bu tamamen kişisel bir tercihle söz konusu olacak. 

2 metre mesafeyi koruyabiliyorsanız sahilde takmanız gerekmez. Ama evdesiniz, 2 metreyi koruyamıyorsunuz o zaman takmanız gerekecek."

YERLİ AŞIDA 2 HAFTA SONRA FAZ-3'E GEÇMİŞ OLACAĞIZ

Çalışmalar devam eden ve Faz-1 aşamasına gelen 3, Faz-2 aşamasına gelen 1, Faz-3 aşamasına gelen 1 yerli aşı olduğunu, "Faz-3 için kullanılacak doz üretimi bu aşıyla tamamlandı. 

'Stabilizasyon' dediğimiz 2 haftalık süresi var. Dolayısıyla stabilizasyonda bir sorun çıkmazsa 2 hafta sonra Faz-3 safhasına geçmiş olacağız. Asgari 2 yerde üretimi erken başlatmak istiyoruz. Eylül ayında ilk aşımız kullanılabilir olsun istiyoruz."

HAZİRANDA 30 MİLYON DOZU TAMAMLAYACAĞIZ

Uğur Şahin ile görüştüğünü belirten Sağlık Bakanı Koca, "12 milyon için ihracat izni aldığını Uğur Şahin. 'Gelecek hafta sonuna kadar 12 milyon dozu gönderiyoruz.' 

Bu haftadan itibaren gelecek haftaya kadar 12 milyon doz gelecek. Haziran ayından itibaren 30 milyon dozu tamamlayacağız."

Haziran ayında 30 milyon doz aşının gelmesi halinde haziran sonuna kadar 20 yaşa kadar aşılmanın gerçekleşebileceğini söyleyen Sağlık Bakanu Koca, aşı olma oranın giderek yükseldiğini söyledi. 

Dünyada farklı olarak 2-3 aşı arasında tercih hakkı verilerek, konforlu aşılama süreci yaşanacağını söyleyen Sağlık Bakanı Koca, "Almanya ve Fransa'da 2-3 aşıyı tercih etme şansı yok."