Uzmanlar, bağışıklığı güçlendiren kışın sağlık deposu olan portakalın günde bir orta boy tüketildiğinde günlük C vitamini ihtiyacını karşılanacağını belirterek, portakalın beyaz kısmının mutlaka tüketilmesi gerektiğini söyledi.İSTANBUL (İGFA) - Doğal C vitamini kaynaklarından biri olarak bağışıklığı güçlendirici etkisiyle öne çıkan, kışın sağlık deposu portakalı tüketirken bazı kurallara dikkat etmek gerekiyor.

Acıbadem Bakırköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ezgi Hazal Çelik güçlü bağışıklıkta akla ilk olarak C vitamininin geldiğini belirterek,  "Solunum yolu enfeksiyonları, grip ve COVID-19’a karşı vücuda etkin olarak destek verdiği düşünülen C vitaminini doğal kaynaklardan, yeterli ve doğru şekilde almak oldukça önemli. Kışın sağlık deposu portakal, günde bir orta boy tüketildiğinde günlük C vitamini ihtiyacımızı neredeyse karşılıyor. İçerdiği yüksek C vitaminin yanı sıra, potasyum, folik asit ve sitrat ile hücre hasarını engelliyor, bağışıklık sistemini destekleyerek mikroorganizmalara karşı vücudu koruyor" dedi.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ezgi Hazal Çelik, portakalın hemen tüketilmesi gerektiğini belirterek, "İçerisindeki vitamin düzeyi havadaki oksijen ile etkileşime girerek aktivitesini kaybeder. Portakalın soyulması, kesilmesi, ezilme veya kurutma gibi işlemlere maruz kalması bu durumun başlıca sebeplerindendir. Bu nedenle portakalı yemeden hemen önce soymanız, bıçakla kesmeden mümkün olduğunca dişlerinizle parçalayarak tüketmeniz faydalı olacaktır" diye konuştu. Çelik, portakalın suyunu sıkıp içmek yerine, posasıyla birlikte tüketilmesini önererek, "1 bardak meyve suyu için 3-4 adet portakal kullanılması aldığınız karbonhidrat miktarıyla birlikte kalori içeriği de artacaktır" dedi.