Covid-19 pandemisi sürecinde zatürre aşısı yapılmasının tavsiye edilebileceğini belirten Dr. Mehmet Şirin Yıldırım, “Bir kontrendikasyon olmadığı süreçte, zatürre aşısının yapılması, Covid-19 hastalığına maruz kalan hastalarda da faydalı olabilir. Covid-19 ağır seyir gösteren ve ciddi akciğer hasarına yol açan viral zatürre tipidir. Bu hastalarda viral pnomoni üzerine bakteriyel bir etken tarafından oluşturan iltihap, akciğer hasarını daha da kötüleştiriyor" dedi.Zatürre belirtilerine değinen Dr. Mehmet Şirin Yıldırım, “Üşüme- titreme, 39- 40 °C'ye varan yüksek ateş, öksürük, kirli, iltihaplı (yeşil, sarı, pas rengi) balgam çıkarma ve yan ağrısı olabilir. Bazı pnömoni türlerinde ise sinsi başlangıç olur. Birkaç gün devam eden iştahsızlık, halsizlik, eklem ve kas ağrılarını takiben kuru öksürük, ateş yükselmesi, bulantı, kusma, baş ağrısı gibi belirtiler olabilir" diye konuştu.

PANDEMİ SÜRECİNDE ZATÜRRE AŞISI ÖNERİLEBİLİR 

Covid-19 pandemisi sürecinde zatürre aşısı yapılmasının tavsiye edilebileceğini belirten Dr. Mehmet Şirin Yıldırım, “Bir kontrendikasyon olmadığı süreçte, zatürre aşısının yapılması, Covid-19 hastalığına maruz kalan hastalarda da faydalı olabilir. Covid-19 ağır seyir gösteren ve ciddi akciğer hasarına yol açan viral zatürre tipidir. Bu hastalarda viral pnomoni üzerine bakteriyel bir etken tarafından oluşturan iltihap, akciğer hasarını daha da kötüleştiriyor. Bu sebeple daha önce zatürre aşısı olan olgularda, Covid-19 pnömonisinin bakteriyel bir pnömoni ile komplike olması riski daha düşüktür" diye konuştu.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ YETERSİZ KİŞİLER İÇİN TEHLİKELİ 

Zatürrenin bazı kişiler için tehlikeli bir hastalık olabileceğini belirten Dr. Mehmet Şirin Yıldırım, “Bağışıklık sistemi yetersiz, özellikle kanser ve kanser tedavisi gören (radyoterapi ve kemoterapi) hastalarda, vücut direnci düşük olan yaşlı, immobil bakım evi hastalarında, hava yolunu koruyamayan, nörolojik defisiti olan ve ‘aspirasyon pnomonisi’ denilen mide içeriğinin akciğere kaçırılmasına bağlı gelişen akciğer iltihabı oluşan hastalarda, bebek ve küçük çocuklarda zatürre ölümcül seyredebilir ve zaman kaybı olmadan tedavi edilmelidir"  uyarısında bulundu.

ZATÜRREYİ ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPILMALI

Zattüre gelişiminde kişinin vücut direncini kıran risk faktörlerinin ciddi rol oynadığına dikkat çeken Dr. Mehmet Şirin Yıldırım, “Bu nedenle bağışıklık sistemini destekleyen takviyeler, vitamin kompleksleri hastalığın önlenmesinde önemli yer almaktadır. Bunun dışında, ağız ve burun hijyenini sağlamak, sigara ve alkol kullanımını sıfıra indirmek, yutma güçlüğü olan, demansif ve hava yolunu koruma refleksleri yetersiz olan bakım hastalarında mide içeriğinin aspire edilmesini (yani hava yoluna kaçmasını) engellemek zatürrenin önlenmesinde önemlidir. Bakteriyel ve viral zatürrenin önlenmesinde, özellikle immunsupresif olgularda ve çocuklarda, grip aşısı ve pnömokok aşısı olarak tanınan aşıların profilaktik amaçlı yapılması tavsiye edilir" diye konuştu.