Sağlıklı bir ağız için neler yapılmalıdır?
Ağız içerisinde mevcut tüm sorunlar hekim tarafından değerlendirilip, gerekli tedaviler yapıldıktan sonra, sağlanan sağlıklı ortamın devam ettirilmesi için kişiye önemli görevler düşmektedir. Bunlardan başlıcaları; doğru teknik ve doğru ürünler kullanarak, düzenli aralıklarla dişlerin fırçalanmasıyla birlikte yılda en az bir sefer diş hekimi kontrollerine gidilmesidir. Bunun yanında diş sıkma, diş gıcırdatma, tırnak yeme, düzensiz beslenme, sigara kullanımı gibi olumsuz alışkanlıklar mevcutsa bunlarla da başa çıkmanın yolları aranmalıdır.
Her diş ağrısı çürüğün habercisi midir?
Diş ağrısıysa, maalesef ki, çürüğün habercisi değil, bir sonucudur. Yani dişiniz ağrımaya başladıysa zaten var olan çürük dişin derin tabakalarına doğru ilerlemiş demektir.
Diş fırçası ne sıklıkla değiştirilmelidir? Diş fırçalamaya başlama yaşı kaçtır?
Bebekler 6. aydan itibaren diş çıkarmaya başlarlar. İlk dişler çıkmaya başladıktan sonra temiz bir gazlı bez ya da parmak fırçasıyla yardımıyla dişler üzerindeki artıklar temizlenebilir. 3 yaştan itibaren de çocuk dişlerini fırçalamaya başlamalıdır. Yumuşak kılları olan bir fırça ve özel çocuk diş macunu kullanarak anne-baba tarafından yapılan eğitim ileride çocuğun bunu alışkanlık haline getirmesi açısından önemlidir. Eskimiş olan ya da sert kıllara sahip diş fırçası, diş minesine ve diş etlerine zarar verecektir. Bu yüzden 3-6 ay aralıklarla diş fırçasının değiştirilmesi gereklidir.
Diş dostu kabul edilecek gıda maddeleri hangileridir?
Süt ve süt ürünleri (peynir, yoğurt, vs.) içerisindeki kalsiyum ve protein, hem diş ve kemik gelişimine yardımcı olur hem de çürük ile mücadelede olumlu rol oynar. Bunun yanında çayda ve somon balığında da dişleri güçlendiren flor maddesi bulunur ve tüketilmesi faydalıdır. Ayrıca elma, ayva, havuç, salatalık gibi sert gıdaların kabuklarıyla kemirilerek yenilmesi diş etlerine masaj yapıp kan dolaşımını arttırır ve diş sağlığına katkıda bulunur.
Ağzın kokmaması için neler yapılmalıdır?
Çürüğün yanında dişeti hastalıkları da yaygın olarak kötü ağız kokusuna sebep olur. Yarı gömük ve gömük 20 yaş dişleri ise fırçalamayı zorlaştırır ve gıda yapışmasına sebep olur ve ağız hijyenini olumsuz anlamda etkiler. Gerekli tedaviler yapıldıktan sonra dişipi kullanmak, dili de fırçalamak, öğün atlamamak kokunun ortadan kalkmasında etkilidir. Ayrıca tarçın, karanfil, nane, ıhlamur gibi bitkiler yine koku ile mücadeleye yardımcı olur.
Ne tür diş fırçaları kullanılmalıdır? Sert diş fırçası kullanmak dişleri beyazlatır mı?
Dişin en dış tabakası olan mine tabakasının kalınlığı dişin beyazlığında önemlidir. Bu tabaka yaşa ve aşınmaya bağlı olarak zamanla azalır. Sert fırça kullanmak bu tabakayı hızla inceltir ve bu tabakanın altında, daha koyu renk olan dentin tabakasının açığa çıkmasına sebep olur. Dolayısıyla sanıldığının aksine dişlerdeki sararma daha koyulaşır. Hassasiyet de artar. Düz saplı, orta sertlikte ve düz kılları olan, klasik bir diş fırçası kullanın. Kuru diş fırçasına bezelye tanesi kadar diş macunu kullanarak doğru teknikle, tüm diş yüzeylerini fırçalayın. Sigara lekeleri veya diştaşları koyu görünüme sebep olur ve bunlar sadece fırçalamakla diş yüzeyinden uzaklaştırılamaz. Böyle bir durum söz konusuysa diş hekiminize danışınız.