CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan, alkollü içkiden alınan vergi artışları ve etil alkolün satışının yasaklanmasıyla merdiven altı tabir edilen kaçak alkollü içki üretimi ve satışında ciddi artışlar yaşanmasına neden olduğunu öne sürerek, 2020 yılında meclise sundukları kanun teklifi ile ilgili herhangi bir çalışmanın yapılmamasını eleştirdi.BURSA (İGFA) -CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan, son günlerde Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde sahte alkol tüketimi nedeniyle yaşanan ölümlerin artışınınendişe verici boyutlara ulaştığını söyledi. Alkollü içkiden alınan vergi artışları ve etil alkolün satışının yasaklanmasıyla, merdiven altı tabir edilen kaçak alkollü içki üretimi ve satışında ciddi artışlar yaşanmasına neden olduğunu kaydeden Milletvekili Özkan, konuyla ilgili hazırlamış olduğu “kanun teklifini” önceki yıl Meclis’e sunduğunu ancak herhangi bir adım atılmadığını iddia etti.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın, Sayıştay raporuna da yansıyan verilere göre sahte içki ile mücadelede yetersiz kaldığını, alkolden alınan ÖTV kaybı ise 2019 yılında 1,56 milyar liraya ulaştığını belirten Özkan, etil alkol kullanımının son 6 yıl içinde yüzde 448 arttığını kaydetti.

Sadece 1 Aralık-2 Ocak tarihleri arasında sahte içki zehirlenmesi sonucu 88 kişinin hayatını kaybettiğini dile getiren Özkan, "1 litre rakıda, ÖTV'nin son zamlardan sonra yüzde 47,4 arttı. Toplum sağlığını korumakla hiçbir alakası olmayan bu durum halk sağlığının ciddi şekilde tehlikeye atılması anlamına gelmektedir. Şayet gerçek amaç alkol tüketiminin azaltılması olsaydı, bunu tek başına ÖTV zammı ile önlemeye çalışılmasının gerçekle bağdaşmadığı gibi alkol tüketiminin de bu şekilde azalmayacağı ortadadır" diye konuştu.

Özkan, 4 Kasım 2020 tarihinde verdikleri "kanun teklifinin" gündeme alınmamasının halk sağlığını hiçe saymak anlamına geldiğini belirterek, bazı siyasi kesimlerin algı oluşturmak için yorum yapmasını ise vicdansızlık olarak niteledi.