Tarım ve Orman Bakanlığı Hindistan’dan buğday alınmadığını açıkladı. CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, bu açıklamanın Türkiye'nin sadece buğdayda değil bütün tarım ürünlerinde tam ithalatçı olduğu gerçeğini değiştirmediğini söyledi.ANKARA (İGFA) - CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Türkiye’nin hem bitkisel hem de hayvansal tarım ürünlerinde dışarıya tam bağımlı olduğunu söyledi. Buğdayda da ülke ihtiyacını karşılayacak üretimin yapılmadığını belirten Sarıbal, “Sadece 2021 yılında 8,1 milyon ton buğday ithal edildi. Ürettiğimiz buğdayımız bize yetmiyor” dedi.

TBMM'de üzenlediği basın toplantısında Tarım ve Orman Bakanlığı'nın “Hindistan’dan buğday almıyoruz. Bugüne kadar da almadık” açıklamasını eleştiren Milletvekili Sarıbal, uygulanan yanlış tarım politikaları sonucu ithalatçı bir ülke olmamızdan dolayı bu tür söylentilerin kamuoyunda kabul gördüğünü aktardı.

“Yani bunlar durup dururken ortaya çıkan söylentiler değil" diyen Sarıbal, "Sizin beceriksizliğiniz sonucu, halkın tek bir kelime üzerinden ürettiği devasa gerçekler. Hindistan’dan almamış olabilirsiniz ama yaptığınız işler öyle anlamsız ki halkın bu tür sonuçlar çıkarmasına neden oluyor’ diyen Sarıbal, “Geçen yılın ağustos ayında TMO yüksek fiyatlardan dolayı açtığı 515 bin tonluk arpa ihalesini iptal etti. Ardından bu yılın ocak ayında 400 bin tonluk buğday ihalesinin ancak 4’te 1’ini alabildi. Nisan ayı sonunda yüksek fiyatlardan dolayı 480 bin tonluk buğday alım ihalesini iptal etmek zorunda kaldı. Siz şimdi bütün bunları kamuoyu önünde yapacaksınız, kamuoyunca bunlar görülecek, bilinecek ve siz dönüp diyeceksiniz ki ‘biz Hindistan’dan ürün almıyoruz.’ Yaptığınız yanlışların kamuoyu tarafından algısı bu” diye konuştu.

BAKANLIK HALKI YANILTIYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “Buğdayda yeterlilik oranımız 2’dir” açıklamasını da eleştiren Sarıbal, “Bir taraftan ısrarla ‘biz kendi kendimize yetiyoruz’ algısı yaratmaya çalışıyorlar öbür taraftan TMO ithalat için ihaleye çıkıyor, alamayınca iptal ediyor. Bu halk sizin neyinize inansın" dedi.