CHP Rize İl başkanı Saltuk Deniz Rize Öğretmenevinde gazetecilerle öğle yemeğinde bir araya geldi. Deniz özellikle yaklaşan çay mevsimi nedeniyle üreticinin içinde bulunduğu sıkıntıların giderilmesi için taban fiyatın 10 lira olması gerektiğini ifade etti.Ajans PAZAR/ RİZE İGFA- CHP Rize İl Bakanı Saltuk Deniz Rize dışında yaşayan Rizelilerin bilet fiyatları pahalı olması nedeniyle Rize’ye gelemediğini kaydederek “ Bize bu konuda şikâyet geliyor. Bu konuyu özellikle gündeme getirmemiz gerekiyor. Rize’nin dışında yaşayan çay üreticisinin Rize’ye çay toplamak için gelmesi konusunda çok ciddi sıkıntılar yaşayacaklarını görüyoruz. Bizlerin bu konuda bir takım girişimlerimiz var. Girişimlerimiz sonuçlanırsa bunu sizlerle paylaşacağız" dedi.

Başkan Deniz, “Çay fiyatlarına gelince herkesin kabul edeceği daha doğrusu çay üreticisinin ve çay temsilcilerinin çay fiyatını 10 lira olması konusunda fikirleri var. Desteklerle beraber taba fiyatın bu rakamı bulması gerekiyor. Bunun altındaki fiyat çay üreticinin çayını toplamaktan vazgeçmesi demektir. Çünkü insanlar gelir edemeyecekse emek niye harcasınlar. Bir de insanlar bakıyorlar, büyük firmalara gerek vergi affı gerek çeşitli kolaylıklar sağlanıyor. Onlara destek veriliyorsa çay üreticisinin de desteklenmesi gerekiyor. Çünkü çay ulusal bir üründür, çok da önemlidir. Çünkü dünyanın en çok çay tüketen bir ülkesiyiz. Bu nedenle çay üreticisi desteklenmesi, devletin de bu konuda bir politikası olarak sürdürülmelidir. Bu zaten devletin görevidir.

Çay üreticisini çay tarımına sevk eden devlet politikasıdır. CHP döneminde yapılan çalışmalar, verilen destekler, çayda satın alma garantisinin verilmesi, ilk çay fabrikasının kurulması bir ulusal politikadır. Çünkü Cumhuriyetin ulusal politikası şudur. Tükettiğini üreteceksin. Dışarıya bağlı kalmayacaksın. Çünkü Atatürk’ un dediği gibi ekonomik bağımsızlık olmadan tam bağımsızlık olmaz. Tam bağımsızlığı sağlamak için ekonomik bağımsızlık şart ise o zaman dışarıya olan bağımlılığınızı azaltacaksınız. Dışarıdaki ürünün Türkiye’deki ürünün maliyetinden az olsa bile siz kendi çiftçinizi desteklemek zorundasınız. Ukrayna-Rusya savaşında gördük. Buğday fiyatları arttı, başka şeyler arttı. AKP’ nin kötü tarım politikaları nedeniyle buğday ülkesi olan Türkiye dışarıdan buğday ithal etmek zorunda kalıyor. Bu anlamda çay üreticisinin desteklenmesi ulusal bir sorumluluktur” dedi.

Başkan Deniz, “Çay fiyatının 10 lira olması bazı arkadaşlarımıza yüksek gibi gelebilir. O zaman ekonomiyi düzelteceksiniz, maliyetleri düşüreceksiniz, insanların gelirlerini artıracaksınız. Bunun başka yolu yok. Destekleme primleri 2016 yılından beri artırılmadı. Gübre fiyatlarını biliyoruz, geçen yıldan bu yıla yüzde 300 arttı. Birde vatandaşın tarlaya attığı gübre, gübre olmaktan çıkmış, başka başka şeyleri vatandaşa satmaya başlıyorlar. Bu dönem gübredeki sahteciliği de görmüş olduk. Rize’ de bu topraklarda gübre sahteciliğini ilk kez duyduk. Bu da gelmiş olduğumuz nokta açısından önemlidir. Vatandaşın gübre alması konusunda destek verilmelidir. Hem destekleme fiyatları artırılmalıdır. Hem de yaş çay taban fiyatı biran önce açıklanmalıdır. Vatandaşın bu konudaki sıkıntısını ve beklentisini gidermiş olacaksınız. 10 liranın altında açıklanacak fiyat çay üreticisinin var olan, devam eden yoksullaştırılması daha d artmasına neden olacaktır” dedi.