Hasat dönemi yaklaşan zeytinde halen alım fiyatlarının açıklanmadığını belirten CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, Marmarabirlik'e çağrıda bulunarak üreticiyi koruyan bir alım fiyatının bir an önce açıklanması ve alımlara başlaması gerektiğini söyledi.BURSA (İGFA) - CHP Bursa Milletvekili ve Parti Meclis Üyesi Orhan Sarıbal, Bursa'nın zeytin üretiminde önemli yere sahip olduğunu belirterek, Marmarabirlik'in alımlara bir an evvel başlayarak, üreticiyi piyasanın ve özel sektörün insafına terk etmemesi gerektiğini savundu.

Milletvekil Sarıbal, Bursa'nın Orhangazi ilçesinde üretici kurum ve kuruluşlara çeşitli ziyaretlerde bulundu. Yeni sezona ilişkin görüşlerini paylaşan Sarıbal, yeni sezonda zeytin üreticilerinin serbest piyasanın insafına terk edilmemesi gerektiğini kaydederek, “Ülkemizde tarımsal girdiler mazot, gübre, ilaç, tohum, yem gibi önemli girdilerin hemen hepsi ithal olduğu için döviz kurundaki her artış tarımsal girdi fiyatlarını da yukarı çekiyor. Çiftçiler de artan girdi maliyetleri, özellikle gübre ilaç ve mazot fiyatları sonrası üretim yapamaz hale geldiler. Girdi maliyetlerine karşı siyasal iktidarın çiftçiyi koruyacak önlemlerin mutlaka alınması gerekiyor” dedi.

"Sofralık zeytinde prim en az 1 lira olmalı" diyen Orhan Sarıbal, “Bursa zeytin üretiminde önemli bir yere sahip. Orhangazi’de de çok sayıda üretici var. Hasat dönemi geldiği halde halen alım fiyatı açıklanmış değil. Zeytin fiyatlarının, özellikle zeytin alımını en yüksek düzeyde yapan ve çiftçinin kuruluşu olan Marmarabirlik tarafından hemen açıklanması ve alımlara başlaması çok önemli. Marmarabirlik alımlara başlamalı ve üreticiyi piyasanın ve özel sektörün insafına terk etmemeli" dedi.

Sarıbal, bölgenin önemli zeytin alım kooperatifi olan Marmarabirlik'in bu yıl fiyatı açıklarken Türkiye'de hasat edilen zeytinin yüzde 60’nı oluşturan 250-300 baremdeki zeytin için üreticiyi kar ettirir bir fiyat belirlemesi gerektiğini söyledi. Sarıbal, sofralık zeytine verilecek olan kilo başına 15 kuruşluk primin artan maliyetler için yeterli olmadığını savundu. 

"Tarım ve Orman Bakanlığı, Marmarabirlik için gerekirse Ziraat Bankası üzerinden ucuz kredi temin etmeli ve primleri de arttırarak kooperatifin elini kolaylaştırmalıdır" önerisinde de bulunan Milletvekili Sarıbal, "Marmarabirlik, üreticiyi korumak için sattığı ürünlerden yüksek kar elde ettiği taktirde, alım fiyatlarına ek olarak çiftçilere ödeme yapacağını açıklamalıdır. Hem Marmarabirlik’i hem çiftçiyi koruyacak altyapı oluşturulmalıdır" diye konuştu.