Ekşisinin ağız içi yaralarına iyi geldiği söylenen “Şamı Dut”un mevsimi geldi. Genelde mevsimin ilk şamı dutları seyyar satıcı Recep Usta tarafından Kilis’e getirilir. Bu sene de seyyar satıcı Recep Usta, kilogramı 25 TL’den şamı dut satmaya başladı. Recep Usta'nın tezgahındaki şifa kaynağı şamı dutların kısa süre içerisinde meraklıları tarafından tüketildi.

Kilis halkı arasında bir hayli seveni olan bu meyveyi ağacından toplamak öyle göründüğü kadar kolay olmuyor. Çünkü elleriniz ve değdiği yeri kıpkırmızı bir renge boyayan bu meyvenin bıraktığı leke de pek kolay çıkmıyor. Güzel görüntüsü ve farklı tadı ile damakta farklı bir lezzet bırakan şamı dutu, eskiden Kilis’te aileler birbirlerine ikram ederlermiş. Bahçesinde Şamı Dut ağacı olan aile, kendi ihtiyacı dışında komşularına ağaçtan meyve toplamasına izin verirlerdi.

Bu arada halk arasında kansızlık ve ağız yaralarının tedavisinde doğal bir ilaç olarak bilinen şamı dutun, şurubu ve reçeli yapılırken, dondurma sektöründe de kullanılıyor.