Endüstri sektöründe üretim yapan firmaların kullandığı ürünlerden olan varil pompası ve püskürtme sistemleri, geniş bir yelpazede kullanım alanına sahiptir. Endüstrim sektöründe üretim yapan petrokimya, gıda, otomotiv, metal işleme, ilaç sektörü gibi birçok alanda bu iki ürüne yer verilmektedir. Varil pompası ve püskürtme sistemleri hakkında detaylı bilgi almak ve ürünlerin teknik özelliklerini incelemek için TPM Mühendislik firması ile iletişime geçebilirsiniz.

Varil Pompası Nedir?

Varil pompaları akışkanların kapalı kaplardan transferini sağlamak üzere tasarlanan uzun borulara sahip bir pompa türüdür. Bu işlemdeki transfer, akışkanın bulunduğu kapalı kaba pompa borusunun daldırılması ile gerçekleştirilmektedir. Varil pompalarının diğer pompalardan en büyük farkı; pompa motorunun akışkan dışında kalması olarak ifade edilebilir.

Boşaltım sürecinin aşamaları ise şunlardır;

  • Varil içerisinde kalan borunun ucundaki fan, motor tahriki sonucu dönmesiyle başlamaktadır.
  • Bu kapalı kaplarda asidik, bazik, korozif, agresif, alkali, yanıcı ve parlayıcı akışkanlar olabilmektedir.
  • Bunun yanı sıra sıvı sabun, bal, çikolata, pekmez, krem, jöle, macun, tutkal, reçel, şampuan ve boya gibi akışkanlar da yer alabilmektedir.

Bu akışkanların büyük kısmı varil, konteyner, bidon, IBC tank ve diğer kaplardan alınmakta ve daha sonra işletmelerdeki kullanım alanlarına göre depolanmaktadır. Bu akışkanlar genellikle katkı maddesi olarak kullanıldığından dolayı varillerin tamamı tek bir seferde tüketilmemektedir.

Tüketildiği durumda ise bu işlem genellikle varili devirme suretiyle yapılmaktadır. Bu uygulama hem işçi sağlığı açısından tehlikeli olup hem de ürün sarfiyatı ve kirlilik dolayısıyla verimsiz bir kullanım sunmaktadır. Bu akışkanların transfer sürecinde varil pompası kullanılmak oluşabilecek olumsuzlukları ortadan kaldırmaktadır.

Varil pompaları, uygulama noktasına göre; elektrikli ve hava motorlu varil pompası bulunmaktadır. Aynı zamanda transfer edilecek kimyasalın özelliklerine bağlı değişmekle birlikte varil pompalarının SS316, Polipropilen ve PVDF gövde seçenekleri de bulunmaktadır. Hava ve elektrik gibi enerji kaynakları yetersiz ise manuel el tipi mekanik işleve sahip varil pompaları kullanmak tavsiye edilmektedir.

El Tipi Manuel Varil Pompası

El tipi manuel varil pompası, düşük viskoziteli sıvı akışkanların varillerden, bidonlardan veya diğer kaplardan manuel olarak boşaltılmasında ve aktarılmasında kullanılmaktadır. Farklı gövde ve keçe seçenekleri ile sunulan varil pompaları sayesinde kimyasal, solvent, atık, yağ ve mazot gibi akışkan sıvıların pratik bir şekilde varilden transferini yapabilirsiniz.

Değişik özellikler sunan ve kimyasallara dayanıklı olan bu el tipi manuel çalışma sergileyen varil pompası ve bidon pompası için kimyasal direnç / dayanım tablosuna göre bir işlem yapabilirsiniz. Kimyasal dayanım tablosuna göre bir varil pompası tercihi yapabilirsiniz.

Polipropilen (PP), otomotiv sanayinde kullanılan parçalardan olup tekstil ve yiyecek paketlemesine kadar çok geniş kullanım alanı sunan bir termoplastik polimerdir. Monomer propilenin polimer hale gelmesi için elde edilen bu polipropilen, kimyasal solventlere karşı son derece direnç göstermektedir. Polipropilen gibi teflon ve paslanmaz çelik 304 malzemeden üretilen varil pompaları, Viton (FKM) keçeler ile güçlendirilmektedir. Bu sayede işletmenizde kolay kullanım sunmaktadır.

Tüm kimyasalları varillerden transfer etmek için gerekli olan pompa ve ekipman seçeneği mevcuttur. Asitler, asetonlar, alkoller, mineral yağlar, sodyum çözeltiler içeren kimyasallar ve çözücüler için uygun varil pompası tercih edebilirsiniz.

Püskürtme Sistemleri Nedir?

Spreyleme ve püskürtme sistemleri olarak kategorize edilen bu alan; metal işleme, otomotiv, beyaz eşya üretimi, orman ürünleri üretimi, alüminyum, akü üretimi, cam üretimi, ilaç, kimya ve gıda başta olmak üzere birçok farklı endüstri alanında kullanılmaktadır.

Püskürtme sistemlerinde ince bir kaplama oluşturmak hedeflenmektedir. Bu sebeple katı bir tabakanın yüzeyindeki hedef madde çıkarılmakta ve ince bir film şeklinde püskürtme yöntemi uygulanmaktadır. Bu püskürtmeyi yapan makineye de püskürtme sistemi denilmektedir.

Spreyleme ve püskürtme sistemlerinde istenilen ürün, istenilen bölgeye homojen şekilde yayılmaktadır. Bu işlemde herhangi bir tozuma gerçekleşmemektedir. Püskürtme işleminin tamamlanmasıyla da damlama ihtimali de minimuma inmektedir.

Püskürtme işlemi, fiziksel bir buhar biriktirme olarak da ifade edilmektedir. Bu işlem kimyasal reaksiyonlar yerine fiziksel yöntemlerle oluşmaktadır. Endüstriyel alanda kullanılan bir püskürtme işleminde; vakum odası, hedef materyali, güç kaynağı ya da gaz plazması mevcuttur. Genelde argon gibi gazlar, işlemi başlatmak ve sürdürmek için odaya düşük bir basınç getirmektedir. 

Tüm süreçte püskürtme sistemleri kullanılmakta olup kullanıcıların bu sıcaklık, basınç, güç, alt tabaka ve hedef gibi kriterleri ayarlayabilmesi sağlanmaktadır. Püskürtme sistemleri güç kaynağı, boyut, yapı ve fiyat bakımından değişiklik göstermektedir.

Alt tabaka ve hedef malzemenin yönü ise her makineye özgü özelliklere sahiptir. Bazı sistemlerde hedef malzemeye farklı bir kaplama deseni oluşturmak için iki yüzeyini de eğmektedir. Bazı durumlarda ise hedef malzemenin substrat yüzeye paralel bakması sağlanmaktadır.

Örneğin; bir konfokal püskürtme, odak noktasına dönük olan dairede birden fazla hedef malzeme verisine yönlendirmektedir. Bu türdeki bir püskürtme sisteminde substrat daha düzgün biriktirme için döndürülebilmektedir. Bazen güç kaynağı da değişebilmektedir. Bazı sistemlerde doğru akım DC) güç kullanılırken bazı sistemlerde radyo frekansı (RF) gücü kullanılmaktadır.

Magnetron püskürtme olarak bilinen bir püskürtme sisteminde serbest elektronları dengelemek ve ince bir film kaplaması biriktirmek için mıknatıslar bulunmaktadır. Bu yöntemler, püskürtme sisteminde biriktirme hızı ve sıcaklık ile ilgili farklı özellikler sunmaktadır.

Püskürtme sistemleri ve varil pompası gibi endüstriyel birçok ürüne ulaşmak ve kullanım detaylarını öğrenmek için TPM Mühendislik iletişim adreslerinden yararlanabilirsiniz. TPM Mühendislik; endüstriyel sektörlerde petrokimya endüstrisinden ilaç endüstrisine kadar geniş yelpazede üretim yapan tesislere hizmet vermektedir.