Dünyada Türk mutfağı denildiğinde pek çok kişinin aklına kebap gelir. Urfa kebabı, şiş üzerine dizilmiş et ya da kıymanın kömür veya odun ateşi üzerinde pişirilmesiyle meydana gelmektedir. Kıymadan yapılan kebapların zırhlarla çekilmesi, birçok baharatın yanı sıra karabiber ve tuz ile harmanlanması, şişe takılması ve pişirilmesi başlı başına ustalık gerektiren bir iştir. Kebap başta domates, soğan, biber ve patlıcan olmak üzere birçok sebze ile servis edilmekte yanında birçok salata ile birlikte de sunulabilmektedir.

URFA KEBABI MALZEMELERİ

  • 400 gram kuzu kıyma
  • 1 Diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığıbiber salçası
  • 1 tatlı kaşığı acı toz kırmızı biber
  • 1 tatlı kaşığışığı pul biber
  • 1 adet soğan
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

URFA KEBABI YAPIMI
Kıvırcık kuzu kıyması malzemeleriyle beraber iyice yoğrulduktan sonra kebap şişlerine geçirilir. Kıymanın şişe daha iyi yapışması için dinlendirilmesi gerekir. Aynı zamanda suyla avuç içinin ıslatılması da önemli bir detaydır.


Kebap pişirmek için önce mangaldaki kömürün kor olması ve meşe kömürü olması gerekir. Kor olduktan sonra etler kömürün üzerine atılır. Kebabın yanında her zaman için yeşil biber, pişmiş domates ve kırmızı biber olmalıdır. Bunlar kebabın olmazsa olmalıdır.

Ev Usulü Urfa Kebabı Tarifinin Pişirme Önerisi
Evinizde varsa elektrikli ızgarada da kebaplarınızı pişirebilirsiniz. Çöp şiş ya da metal şişlerde de tarifinizi pişirebilirsiniz.

Ev Usulü Urfa Kebabı Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Etin derin bir kabın içerisine alın. Üzerine rendelenmiş sarımsağı, rendelenmiş soğanı, salça ve diğer malzemeleri de ilave edin.
  2. Etinizi en az 10-15 dakika kadar yoğurun. Güzelce kıvam alması ve yoğrulması gerekiyor.
  3. Hazırladığınız harcı eşit miktarlarda bezelere ayırın. Evinizde varsa çöp şiş, kalın ahşap pişirme çubuğu ya da fırına girebilen metal çubuklara etinizi geçirin.
  4. Elinizle güzelce sıkarak ve hafif yayvan da bırakarak etinizi pişirme çubuklarınızın üzerine güzelce yerleştirin. Bir tepsinin içerisine dizip buzdolabında en az 15 dakika kadar dinlendirin.
  5. Pişirme kağıdı serili fırın tepsinizine aralıklı bir şekilde şişleri dizin. Aralara biber, soğan, domates koyabilirsiniz.
  6. 200 derecede önceden ısıtılmış fırında, kontrollü bir şekilde 15-20 dakika arası pişirin. Çıkarıp sıcak sıcak servis edebilirsiniz. Afiyetler olsun.

Ev Usulü Urfa Kebabı Tarifinin Servis Önerisi
Yanına sumaklı soğan salatası, közlenmiş domates, soğan ve biberle servis edebilirsiniz.