Dünyanın son buharlı vapuru olan İstanbul Şehir Hatları'ndan 2005 yılında dönemin Güzelyalı Belde Belediyesi tarafından 100 bin Dolara satın alınarak Bursa'nın Mudanya ilçesi Güzelyalı Yat Limanı'nda otel restoran olarak hizmete sunulan Turan Emeksiz gemisi, Mudanya Belediyesi tarafından meclis kararıyla İstanbul Büyükşehir'e bedelsiz hibe edildi.BURSA (İGFA) - İskoçya Glasgow'da Fairfield tersanelerinde üretilen son buharlı vapur olan Turan Emeksiz, 1961-2004 yılına kadar 43 yıl boyunca ağırlıklı olarak İstanbul'da Karaköy-Eminönü-Kadıköy ve Adalar seferlerinde çalışmıştı. Bursa'nın Mudanya ilçesinde dönemin Güzelyalı Belde Belediyesi tarafından 100 bin dolara satın alınarak Mudanya'ya getirilen gemi, yapılan ihaleyle 15 yıllığına yap-işlet modeliyle kiralanmıştı. Belde Belediyesi'nin kapanması ardından kullanım hakkı Mudanya Belediyesi'ne geçen geminin kira sözleşmesinin bitmesiyle misyonunu tamamlayan geminin kapalı mekanları Eylül ayı başında limandan çekilmek üzere sökülmeye başlanmıştı.

MUDANYA'DAN OYÇOKLUĞUYLA İSTANBUL'A HİBE

Mudanya Belediye Meclisi'nin Ekim ayı oturumunda Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü'nün yazısıyla gündeme gelen geminin akıbeti belli oldu. AK Parti, MHP ve Memleket Partili meclis üyelerinin ret oylarına karşılık Belediye Başkan Hayri Türkyılmaz ve CHP'lilerin oyçokluğuyla zamanında İstanbul Şehirhatları İşletmesi'nden parayla satın alınan gemi, 16 yıl sonra ücretsiz olarak Ekrem İmamoğlu başkanlığındaki İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmesi kararlaştırıldı.
Söz konusu geminin kültürel bir mirasın parçası olarak değerlendirilmek üzere İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne devredileceğini söyleyen Mudanya Belediye Başkanı CHP'li Hayri Türkyılmaz, "Tarihi öneminin yanı sıra 28 Nisan 1960’ta Beyazıt Meydanı’nda öldürülen Turan Emeksiz’in adını taşıyan geminin bir kültür taşıyıcısı olarak yaşatılmasında öncü olmak bizim için büyük gurur. Yolcu vapurunun müze, hastane veya kütüphane olarak değerlendirilmesi planlanıyor. Önümüzdeki günlerde Güzelyalı Yat Limanı’ndan İstanbul’a taşınacak. Bu konuda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu başta olmak üzere Şehir Hatları Genel Müdürü Sinem Dedetaş’a teşekkür ediyorum” dedi.

"TURAN EMEKSİZ'İ KURTARALIM" İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI

Öte yandan sosyal medyada İstanbul'un simgesi olan 9 kardeş vapurdan son kalan 'Turan Emeksiz'i Kurtaralım" adlı imza kampanyası başlatıldı. Dünyanın son buharlı gemisinin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ya da İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla bir sanat kültür anıtı olarak devamlı uğrağı olan Kadıköy veya Karaköy rıhtımında görmek istediklerini belirttiler. https://chng.it/gSYy4jvWHB adresinden başlatılan imza kampanyasını şu ana kadar 4 bini aşkın kişinin imzaladığı gözlendi.