ANKARA(İGFA)- İYİ Partili Fahrettin Yokuş, çiftçilere destekle ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının üstünden 4 ay geçmesine rağmen hala bir destek verilmediğini söyledi.

Erdoğan'ın açıklamalarından sonra üstünden geçen zamana vurgu yaparak konuşma yapan İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş,"Kuraklık sigortasında TARSİM devlet desteğini önümüzdeki yıla özel yüzde 70'e, hasar ödeme oranını da yüzde 80'e çıkartıyoruz. Ayrıca kuru tarımın yapıldığı bölgelerde kuraklıktan etkilenen buğday, arpa, yulaf, tritikale, çavdar, nohut ve mercimek üreticilerimize verim kayıplarına göre dekara 100 liraya kadar doğrudan ödeme yapacağız. Böylece kuraklıktan verim kaybı yaşamış buğday üreticimiz mazot, gübre desteği ve sertifikalı tohum kullanım desteği ile toplamda dekara 151 liraya kadar destekleme ödemesinden yararlanabilecek.

4 Haziran 2021 tarihinde Cumhurbaşkanımız yaşanan kuraklıktan zarar gören çiftçilerimizin sigorta yaptırıp yaptırmamalarına bakmaksızın zarlarının telafi edileceğini ve dekar başına 100 TL’ye kadar ödemelerin yapılacağını söylemişti. Bunun yanında ayrıca Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri ‘ne olan borçlarının erteleneceğini belirtmişti. Aradan neredeyse 4 ay geçti ama hala Cumhurbaşkanımızın bu sözleri yerine getirilmedi. O dönem hem Genel Başkanımız Meral Akşener hem de Tarım Komisyonu Üyesi olarak ben çiftçilerimizin yaşadıkları sıkıntılara verilmesi gerekli olan desteklere ilişkin açıklamalarda bulunmuştum. Kuraklık yaşanan 41 bölgede de zaten tespitler yapılmıştı. Ülkemizin büyük bir bölümünde çiftçilerimizin yeni ekin dönemi başladı. Zaten iktidar 2020 yılı tohum destek primlerini dahi yatıramadı. Bu ödemelerin hala yatırılmamasının sebebi ağır aksak yürüyen başkanlık sistemidir. Çiftçilerimize ne zaman sahip çıkıp, yüzlerini güldüreceksiniz. Tarıma yeterli destek vermeyerek, çiftçimizi kaybediyoruz” dedi.