BURSA (İGFA)- İnegöl Belediyesi Türkiye'nin en kapsamlı festivalini coşkulu bir törenle açtı. İnegöl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü,  İnegöl Ziraat Odası, İnegöl Küçükbaş Hayvan Damızlık Üreticileri ve Yetiştiriciliği Derneği'nin destekleriyle düzenlenen festival saat 10.00'da Alanyurt Pazar Yerinde açıldı. 

 Bursa protokolü'nün de katılım gösterdiği festivalin 100 bine yakın ziyaretçi hedefi var. Pazar gününe kadar sürecek olan festivalde 120 padok alanında 25 farklı ırktan 750 hayvan sergileniyor Festivalin açılış töreninde konuşan negöl Küçükbaş Hayvan Damızlık Üreticileri ve Yetiştiricileri Derneği Başkanı İbrahim Kutlu, “Festivalimize katılan ve destek veren herkese teşekkür ediyorum. Yurt dışından Ukrayna, Bulgaristan ve Macaristan’dan yetiştiricilerimiz burada, ülkemizin güzide yetiştiricileri aramızda. Davetimiz üzerine burada bulunan herkese teşekkür ediyorum. İnegöl’ümüzün hayvan yetiştiricileri de bu birlik, beraberlik, bütünlük içerisinde toplandı. Bu festivalin amacı İnegöl’ümüzün kıvırcık koyununu tanıtmak, küçükbaş hayvan yetiştiricilerimizin motivasyon ve enerjisini yükseltmek. Hayırlı uğuru olsun inşallah” dedi.

İNEGÖL'DE HAYVANCILIK ÖNEMLİ BİR NOKTADA

Üç gün sürecek olan Küçükbaş Hayvancılık Festivali'nde konuşan Bursa İl Tarım Müdürü Hamit Aygül, "Bursa’mız çok önemli bir sanayi kenti olmakla birlikte çok önemli bir tarım kenti. Özellikle bitkisel üretim ve hayvancılıkta Türkiye ortalamasının üzerinde verim alınarak ileriye doğru hızla büyüyerek gitmekte. İnegöl’ümüzde de hayvancılık oldukça önemli noktalarda. 2020 rakamlarına göre 67 bin küçükbaş hayvan, 18 bin dolayında da küçükbaş hayvan var. İnegöl’de bu noktada parlayan yıldızlardan biri” dedi

Belediye Başkanı Alper Taban ise bir ilki gerçekleştirdiklerini belirleterek, "Küçükbaş hayvancılıkla ilgili geçmişte böyle bir çalışma yapmamıştık. Bu organizasyonda özellikle İnegöl Küçükbaş Hayvan Damızlık Üreticileri ve Yetiştiricileri Derneği Başkanımız ve yönetiminin büyük emekleri var. Bizlere gelip böyle bir festival yaparak İnegöl kıvırcığı markasını geliştirmek istedikleri ifade ettiler. Paydaşlarımızı da yanımıza alarak bu güzel festivali bugün gerçekleştiriyoruz” dedi.

HAYVANCILIKLA İLİGLİ 3 GÜN EĞİTİM VERİLECEK

Festivallerin bir bakıma tanıtım aracı olduğunu söyleyen Başkan Taban, "Bunların her biri kıymetli. Bizler de burada kıvırcık ırkının tanıtılmasını izliyoruz. Burada Türkiye’nin en kaliteli damızlık küçükbaş hayvan çiftliklerini görmüş olacağız. Bu mesleği tanıtmak istiyoruz. Bu alanla uğraşan firmaları, çobanları ve çiftlikleri ortak bir paydada buluşturmak istiyoruz. Hayvan ırklarını uluslararası düzeyde tanıtmak istiyoruz. Yine hayvancılık sektörünü ve temaslı olduğu diğer sektör kuruluşlarını bir araya getirerek ekonomik bir değer ortaya çıkarmak istiyoruz. Bu sektörün profesyonellerinden de eğitimler verilmesini istiyoruz. Aramızda çok değerli akademisyenlerimiz var. 3 gün boyunca çok kıymetli eğitimler yapılacak. Bunu da çok önemsiyoruz. Yine Macaristan, Bulgaristan ve Ukrayna’dan çiftliklerden gelen katılımcılarımız var. 120 farklı padok alanında 25 farklı ırkta 750 dolayında hayvan sergilenecek festival süresince. Burada 2 gün boyunca 30’ar dakikalık 6 farklı eğitim ve 18 farklı konuda da seminerler düzenlenmiş olacak. Festivalimiz Pazar akşamı son bulmuş olacak.” dedi