Kuruyemişler her evde bulunan, bazen ailece televizyon izlerken çay eşliğinde tüketilen bazense ara öğün olarak tüketilerek hayatın parçası haline gelmiştir. Besin değerleri açısından sağlıklı yağ, protein ve karbonhidrat içermesiyle tok tutucu özelliğe sahiptirler. Lif açısından zengin olmalarıyla da bağırsak sağlığı açısından oldukça faydalıdırlar. Kuruyemişler pratik olarak kendi başlarına tüketildikleri gibi çeşit çeşit tatlıda da kullanılırlar. Toz Antep fıstığı kilosu ile alınıp tatlıları süslemek için kullanılabilir. Kuruyemiş çeşitleri kullanılarak hazırlanan birkaç tarifi sıralayım;

  1. Aşure
    Kuruyemiş çeşitlerinin en bol kullanıldığı, yılın belirli zamanları bu tatlıyla tanımlanır, her evde farklı malzemelerle ve farklı yöntemlerle yapılan bu tatlının tür türlü çeşidi vardır. Kaselerle komşulara, dostlara dağıtılır, tam da bu yanıyla birleştirici bir tatlı denilebilir. Burada en kolay tarifi yazacağız, siz evde olan malzemelerinizle değiştirebilirsiniz. 1 su bardağı nohut ve kuru fasulye, 1 çay bardağı pirinç, 4 su bardağı toz şeker, 1 avuç kuru üzüm, 1 su bardağı kuru kayısı, 1 su bardağı kuru incir ve bir tutam tuz klasik bir aşure yapmak için ihtiyaç duyulan malzemeler. 10 su bardağı su ile pirinç ve buğday haşlanır, nohut ve fasulyeler de ayrı ayrı haşlanır. Haşlanan nohut ve fasulye pirinç ve buğdaya eklenir. Malzemeler iyice kaynadıktan sonra, sırasıyla kuru üzüm ve dilimlenmiş kayısılar eklenir ve biraz daha haşlanır. En son şeker ve incir eklenir, biraz da bu şekilde kaynadıktan sonra ocağın altı kapatılır, soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra servis hazırlığında nar ve toz fıstık ve fındık ile süslenebilir.
  2. Tahinli leblebi topları
    Tatlı atıştırmalıkların sadece üç malzemeyle yapılan alternatifi olan tahinli leblebi topları için ihtiyaç duyulan malzemeler şöyle: 3 su bardağı leblebi, 1 su bardağı pekmez veya bal, 1 su bardağı tahin. Leblebiler robottan geçirilip toz haline gelir, üzerine pekmez ve tahin ekleyerek karıştırılır. İyice karışan malzemeler ceviz büyüklüğünde yuvarlak parçalar halinde servis edilir.
  3. Cevizli Bal Kabağı Tatlısı
    Kış aylarının meşhur balkabağı ile yapılan bu tatlı az malzeme ile hızlı hazırlanabilen bir seçenektir. Yapımında 2 kg balkabağı, 3 su bardağı toz şeker(kabağın cinsine göre arttırılabilir). Geniş bir tencerede balkabağı ve şeker 3-4 saat kadar veya bir gece boyunca bekletilir, bu bekleme sırasında kabak su salacağı için ekstra su eklemek gerekmeyecektir. Bekletilen kabak ve şeker, ocağa alınır ve kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra ise kısık ateşte yumuşayana kadar pişirilir. Piştiğini anlayabilmek için çatal ile batırıp kontrol edebilirsiniz. Soğuduktan sonra servis edilirken üzerine tahin ve ceviz içi eklenir.
  4. Fıstık Ezmeli ve Çikolata Kaplı Hurma
    3 malzemeyle hazırlanan pratik bir başka tatlı çeşidi. 10 adet hurma, 10 tatlı kaşığı fıstık ezmesi ve eritilmiş çikolata. Hurmaların çekirdekleri çıkarılır, fıstık ezmesi koyulur ve eritilmiş çikolata bir çatal yardımıyla batırılır. Soğumaya bırakıldıktan sonra tüketime hazırdır.

Evlerin eksilmez parçası, çeşitli tatlıların yapımında kullanımlarıyla kuruyemişlere Çerez Pazarından ulaşabilirsiniz. Toptan fındık fiyatları, fıstık, leblebi, ceviz ve daha fazlasına gramlarına göre değişen fiyatlarda erişebilirsiniz.