C vitamininden en zengin meyveler arasında yer alan çileğin günlük bir porsiyon (10 adet orta boy) tüketimiyle C vitamini ihtiyacınızı fazlasıyla karşılayabilirsiniz. Diyet uzmanı Ayşe Sena Binöz, çileğin sağlığımız üerindeki faydalarını anlattı.İlkbahar ve yaz mevsiminin en sevilen meyvelerinden olan çilek sadece lezzetiyle değil, aynı zamanda sağlığımız üzerindeki etkileriyle de ön plana çıkıyor.

Çilek, aynı zamanda A vitamininden potasyuma, kalsiyumdan magnezyuma kadar içerdiği pek çok bileşenle adeta bir şifa deposu. Günde 10 adet orta boy çilek tüketimi bir porsiyone denk geliyor. 

Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Sena Binöz, çileğin özellikle çocuklarda alerjik reaksiyona neden olabildiğini belirterek, bağışıklık sisteminin çileğin içerisinde bulunan proteine karşı aşırı tepki vermesi sonucu alerjik reaksiyon geliştirebileceğine dikkati çekti. Dolayısıyla çilek yedikten sonra ağızda karıncalanma veya kaşıntı, baş dönmesi, dudak, dil veya boğazda şişlik, solunum problemleri, kurdeşen, ishal gibi belirtiler yaşanıyorsa, doktora danışmakta fayda olduğunu ifade eden Binöz,, çileğin sağlığımız üzerindeki faydalarını anlattı.

Kötü huylu kolesterole karşı etkili ollduğunu ifade eden diyet uzmanı Ayşe Sena Binöz, çileğin potasyum içeriği yüksek tansiyonu olan bireylere de fayda sağladığı gibi antioksidan değeri en yüksek olmasından ötürü kanserden de koruduğunu söyledi.

Kan şekeri dengesinde de önemli olan çileğin özellikle insülin direnci veya diyabet sorunu olanlar için ara öğünlerde bir porsiyon çilek ile beraber bir su bardağı kefir (200 ml) tüketerek daha dengeli kan şeker seviyesi sağlayabileceğini kaydeden Binöz, zengin lif içeriği sayesinde tokluk süresini uzatarak ağırlık kontrolüne yardımcı olduğunu kaydetti. 

Çileğin içeriğindeki C vitamini ve antioksidanlar sayesinde cilt sağlığını da desteklediğini belirten Binöz,  kabızlığı önleyici etkisi olduğunu da ifade ederek, "Lif ve su içeriği yüksek olan çilek; karpuz, kavun ile üzüm gibi su içeriği zengin meyvelerle beraber vücudun hidrasyonuna ve düzenli bağırsak hareketlerini sürdürmeye destek oluyor. Kabızlık problemi olan kişilerin her gün bir porsiyon taze çilek veya çilek marmeladı tüketerek bağırsak hareketliliğini arttırabilir" diye konuştu.