ÖMRÜN ÜÇ BOYUTU 2

          Ömrün bir de derinlik boyutu var. Bu boyut herhangi bir bilim veya sanatta derin bir kavrayış ve seziş veren boyuttur. Tiyatro ile veya sporla ilgilenebilirsiniz. Ama bunları seviyor, değişik boyutlarıyla ilgileniyor ve bizzat yapıyorsanız bu o sanatlar ve sporlarla ilginizin derinliğini gösterir. Sözgelimi hem oyuncu, hem yönetmen, hem eleştirmen, hem de yazar olarak tiyatro ile ilgilenen bir tiyatro adamı, tiyatro sanatı ile derinliğine ilgilenmektedir. Sözgelimi hem oyuncu, hem teknik yönetmen, hem de farklı spor dallarıyla ilgilenebilen bir kişi de derin bir spor adamıdır.

          Eskilerin “derin hoca” diye bir deyişleri vardır. Bu kişiler dini konularda derin bilgi sahibidir. Sadece dini bilgileri değil, bu bilgilere kaynaklık eden Arapça, Hadis, Siyer, Kuran, Fıkıh, Kelam gibi bilimleri de ayrıntısı ile okumuşlardır. Ayrıca ilahiyat biliminin iç içe olduğu edebiyat, tarih, psikoloji, sosyoloji, felsefe, hitabet gibi bilimler ve hat, tezhip, minyatür, musiki gibi geleneksel sanatlarımızdan da nasip almışlardır. Bu bilim ve sanatlarla ilgileri bazılarında uygulama yapabilecek çaptadır.  

          Bütün bilim ve sanatların konusu insandır. Yani her bilim ve sanat insanla az ya da çok ilgilidir. İşte bu yüzden “derinlik” denince biraz da o kişinin insanı kavrayışına bakılmalıdır. İnsanı kavramamış bir kişi dini kuralları yalasa yutsa da bir anlamı yoktur. İşte bu yüzden birine “derin hoca” diyen insanımız, öncelikle o kişinin insanı ne derece derinliğine kavradığını anlatmak ister.  Derin hocalar, iyi fizikçi, iyi tarihçi, iyi dindar değil, zekâsının ve ruhunun sınırları henüz yeterince keşfedilmemiş olan insan türünün derinliğine doğru kulaç atabilen kişilerdir.

SOMSÖZ: UZAYIN DERİNLİĞİNİN SINIRI OLABİLİR; İNSANIN DERİNLİĞİNİN SINIRI YOKTUR.