Her yıl şubat ve haziran aylarında benim ve turunçgillerle ilgilenen meslektaşlarımızın karşılaştığı sorudur aslında yazımın başlığı.
Ben de her seferinde cevabıma bahçeni kontrol etmem lazım diye başlarım, ancak genellikle karşı taraf ‘’yav sen söyle atalım mı atmayalım mı’’diye ısrar eder.
Aslında verdirilmek istenen cevap bellidir.-At amca iyi olur. Eğer böyle bir cevap almışsa en iyisi olur çoğu zaman cevapların. Çünkü kafasına koymuştur nihayetinde atacaktır(kullanacaktır) ilacı ancak destek arar psikolojik olarak insan. Neden mi? Çünkü bu soruyu ziraat mühendisine sorduğu tarihlerde her traktörün arkasında bir pülverizatör(ilaç pompası) arkasındaki sepette de yazlık yağ bulunmaktadır ve bu traktörler sağa-sola sürekli belirli aralıklarla geçmektedir. Bu da üreticiyi kaygılandırır ve tahrik eder.
Kumluca da bu olay bahçeler merkezin dışında kaldığı ve trafik yoğun olduğundan daha az göze batsa da Hasyurt ve özellikle Turunçova merkezde çokça görülür.
Benim izlenimim ve kanaatimce bu bahçelerin büyük çoğunluğunda bu seremoni hiç sürvey yapılmadan sadece geleneksel olarak şartlanmayla yazlık yağ kullanılmaktadır.
Bahse konu olan aylardan özellikle şubat ayında kontrol ettiğim bahçelerin çoğunda hiçbir zararlıya rastlamamışımdır. Ya da popülasyonları oldukça düşüktür yani mücadele gerektirmez. Yazlık yağ atılan komşunun yan bahçesinde de olduğunu düşünmüyorum. 
Şimdi turunçgil zararlılarını irdeleyip hangisine karşı yazlık yağ kullandığımızı bulmaya(!) çalışalım.
Bu dönemde aktif olabilecek tek zararlı kırmızı örümcek olup, onu da yazlık yağla öldürmek çok mümkün değildir. Zira bu ay yağışlı geçmekte olduğundan ilacın ağaç aksamında kalma süresi kısadır. Bu yüzden kırmızı örümceğe de seçici ve daha etkili ilaçlar kullanılırsa mücadele sonuç verir. Çiftçilerimiz de bu konuyu bilirler ki yazlık yağı kırmızı örümceğe tek başına kullanmazlar, mutlaka bir kırmızı örümcek ilacı ile kullanırlar. (Eee o zaman yazlık yağa ne gerek var!)
Yine bu dönem de kontrol sırasında aktif olmasa da gözümüze çarpabilecek diğer zararlı Torbalı koşnildir. Belirttiğim gibi bu zararlı bu dönemde aktif değildir. Yani bu zararlıyla bu dönemde mücadele edilmez ve popülasyonu da düşüktür ve doğa da yerleşik bir çok faydalı böcek bu zararlıyla beslenir. Özellikle de Rodalia cardinalis.
Bölgemizde mücadele edilen incelemediğimiz zararlıların şubat ayındaki durumunu incelersek:
Turunçgil unlubiti: bölgemizde en erken mayıs ortalarında görülmektedir. Dolayısıyla şubat ayında yazlık yağ kullanmaya gerek yoktur.
Turunçgil Sarı ve Kırmızı Kabuklubiti: Bu zararlı da bölgemizde en erken mayıs başında görülmektedir.
Turunçgillerde Kanlı Balsıra: Yoğunluğu düşük olmakla birlikte bu zararlıyla da en erken haziran başında mücadele zamanı gelmiş olur.
Yıldız Koşnili: Bu zararlı da hazirandan önce mücadele gerektirmez.
Turunçgil Virgül Kabuklubiti: Bu zararlı diğer kabuklubitler gibi haziranda aktif hale geçer. Yani şubat ayında mücadele gerektirmez.
Görüldüğü gibi ŞUBAT ve MART ayında yazlık yağ kullanmayı gerektirecek herhangi bir zararlı bulunmamaktadır. 
Yazlık yağın kullanıldığı haziran dönemini inceleyelim o zaman. Haziran döneminde yöremizde mücadele ettiğimiz en büyük zararlı Turunçgil Unlubitidir. Yazlık yağ bu zararlıya karşı biyolojik mücadele yapılacaksa ilk döllerin çıkışını takiben popülasyonu düşürmek amacıyla kullanılabilir. Bu dönemde biyolojik mücadele olmadan tek başına ve özellikle yoğun ve sürekli zararlı olduğu kesimlerde kullanımı sonuç vermez.
Yazlık yağı haziran döneminde kullanabileceğimiz diğer zararlılar da kabuklu bitler, yıldız koşnili ve kanlı balsıradır. Yazlık yağı tercih eden üreticiler çok iyi popülasyon takibi yapmak zorundadır. Zira hareketli 1. dönem nimfler ilaçlamada yakalanamazsa ilaçlama başarısız olu.(Erken veya geç atılsa bile.) 
Benim kanaatim kabuklu ve unlubite karşı daha uzun süre etkili olan ve yazlık yağa göre ilaçlama zamanının tespitinde hata payı daha fazla olan Pyriproxyfen veya Spirotetramat etkili maddeli ilaçlar kullanılmasıdır.
Not: Bir zararlıyla mücadeleye karar vermeden önce popülasyonu(yoğunluğu) kimyasal mücadele eşiğine gelmiş mi, kullanılacak ilaç zararlının hangi dönemine etkili olduğu gibi konulara dikkat etmek gerekir. Çoğunlukla zararlı ya ilaçlama gerektirmeyecek yoğunlukta iken ya da yanlış dönemde iken ilaç kullanılıyor ve paramız boşa gidiyor.
Saygılarımla….
Zir.Yük.Müh. Abdurrahman GÜZEL