KUMLUCA DOMATES FUARI 1

12-13-14 Ocak tarihlerinde Kumluca Domates İhtisas Fuarı var. Bu fuar bir ihtisas fuarıdır ve yaşı 15 olmuştur. Arada pandemi yüzünden iki sene yapılmadı. Hüsamettin Hoca’nın zamanından itibaren belediye fuarı kendisi düzenleme kararı aldı. Fuar geçen yıl düzenlenmiş, ama ben yoktum. Belki de sel bahane edilerek düzenlenmedi.

Bu fuar ortaya çıktığında birtakım hayaller kurmuştuk. Öncelikle domates mutfaklarda en çok kullanılan üründü. Tabii her derde deva idi. Aynı zamanda Kumluca örtü altı sebze üretiminin merkezi ve sağlıklı gıdanın başkenti olmak gibi iddiaları olan bir bölgeydi. Batı Antalya’nın da merkezi konumunda olan bu ilçemiz Elmalı, Finike, Demre, Kaş ilçelerinin de merkezi konumundaydı. Hatta Fethiye ve Seydikemer’i de içine alan bir bölgede başat ilçe olmak gibi bir iddiamız vardı. Gerçi Fethiye’nin nüfusu bütün Batı Antalya ilçelerinin nüfusu kadar vardı, ama başatlık bir iddia meselesidir. Ve biz bu iddianın sahibiydik.

Fuarı düzenleyen şirket fuarın isim hakkını da kendine almış. Kumluca Belediyesi fuar düzenlemek isteyince de 35 bin yuro hava parası istemiş. Bu parayla neredeyse bir fuar düzenlenebilir.

Fuarın ilk düzenleme toplantısına biz de katılmıştık. Daha sonra da ziyaretlerimizde, oturup kalktıkça bu fuar nasıl daha iyi bir fuar olabilir sorusunu sorup, cevaplar aradık. İlk fuara da zamanın Tarım bakanı ve ekabir katılmıştı. Ama gün geçtikçe tavsadı ve neredeyse yaprak kımıldamaz oldu.

Fuar işi ciddidir ve iyi yapılabilirse çok yararlıdır. Orada üretici ile tüketici buluşur. Bilgilerini tazeler, bir çeşit inovasyon oluşur. Bundan da ilaç ve gübre satıcıları, tohumcular, fideciler, çiftçiler, komisyoncular, tüccarlar, esnaf herkes kazanır.

Bir işi sulandırmakta bizim üstümüze yoktur.  Ziyaret yeterli olmazsa, soru sorulmazsa, kenti yönetenler ve STK’lar ilgi göstermezse adı ne kadar büyük olursa olsun organizasyon sınıfta kalır.  Bizim fuar organizasyonu bugüne kadar serpilmediğine, güdük kaldığına göre bazı eksiklikler var demektir.  Bugüne kadar Kumluca’da yapılan etkinliklerin bir değerlendirmesi yapıldığına şahit olmadık. Halbuki işin sahipleri arasında bir değerlendirme yapılmalı, günahları ve sevapları konuşulmalı ve halkla paylaşılmalıydı. Değerlendirmesi yapılmayan hiçbir iş başarılı sayılamaz. Çünkü insanlar bu değerlendirmeler sonucunda eksikleri ve yanlışları tespit edebilir.

Dün görüştüğüm bir Ziraat Mühendisi Hasyurt Fuarı’nın yeniden canlandığını ve işletmelerin o fuar üzerine hayaller kurmaya başladığını söyledi. Bir organizasyonu şu ya da bu nedenle aksatmak,  onu köreltir. Kumluca’daki güreşler, bir ara yapılan ülke çapındaki folklor yarışması, Domates Fuarı, liseler arası şarkı yarışması, kitap fuarları… Hepsi tavsadı. Yazık ki bundan Hasyurt Tarım Fuarı da nasibini aldı. Sayın Başkanımız köylerde yapılan şenliklere katılarak aferin almaya çalışıyor. Onlara da katılsın, ama bize büyük düşünen başkan lazım. Bu da “Büyük Kumluca” ya da “Büyük Ailem” sözleriyle olmaz. 

SOMSÖZ: DOMATES FUARI, KUMLUCA’NIN NAMUSUDUR.