GENE KUMLUCA DOMATES FUARI

Bu yazıda da fuardan söz edeceğiz. Çünkü konu ıskalamaya gelmez. Üzerinde konuşulmalı. Konuşulmalı, tarafları sorgulamalı ki ortaya güzel şeyler çıksın. Değilse fuar “Dostlar alışverişte görsün” mantığıyla yapılıyor ve “Dağ fare doğuruyor.”

Bugün 13 Ocak 2024. Kumluca Toptancı Hali’ndeki Kumluca Domates Fuarı’na gittim. Amaç havayı koklamak ve dostlara bilgi vermekti.

Fuara azıcık geç kaldım. Panel bitmişti. Yemek yarışması yapılıyordu. Tabii bizim işimiz yemek yarışması değil, toplantıya katılanlarla idi. Fuarın baş köşesinde KUTSO ve KUTBO, Kumluca Ziraat Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası’nın temsilciliği vardı. İş Bankası, “İmece Kart”ı tanıtıyordu. New Holand traktörleri, Massey Ferguson ve Fahr Deutz da traktörlerini tanıtmak için fuara katılmışlardı.  Kekova adlı teknik bir şirket vardı. Bu şirket sebzeleri zararlı böceklerden korumak için bir makine üretmiş. Bu makine bir dönüme 3 tane kuruluyor ve çiftçiyi hem ilaç masrafından kurtarıyor, hem de ürün kalitesini arttırarak geliri yükseltiyor. Tuta, güve gibi zararlı böcekleri elektrikli bir ürünle yakıyor ve tarladan uzaklaştırıyordu.

Teknik Meslek Lisesi ile Mesleki ve Teknik Eğitim Okulu da stantlarda yerlerini almışlardı.

Birkaç şirket zirai gübrelerini, birkaç şirket de tohumlarını tanıtıyorlardı. Elbette tohumlar domates ağırlıklıydı, ama öteki sebzelerden de birer çeşit konmuştu stantlara.

Sonra belediye, belediye, belediye… Aşevi ile, ürettiği kedi-köpek maması ile, organik gübre ile. domates Cafe ile belediye.

 Fuarın ana teması, “Sağlıklı Gıdanın Başkenti Kumluca” idi. İyi de bu lafla olur mu? Fuar alanının girişinde birkaç kasa sebze vardı. Fuara gitmeden önce telefon edip panelin saat kaçta, katılımcıların kimler olduğunu sordum. Doğru dürüst bir cevap alamadım. Böyle bir durumda gel de sen belediye personelinden birine bir soru sorabil. Hep gençten, kendi halinde çocuklar. Hangisine sorayım?

Aslında soru çok. Bu fuarın kaçıncı domates fuarı olduğu meçhul. Yer ücreti ne kadar, belli değil. Geçen yıl Hasyurt Tarım Fuarı ile Kumluca fuarı çakışmış. Neden çakışmış belirsiz. Aynı yörenin belediyelerinin bir birleriyle sidik yarıştırma gibi bir lüksü olabilir mi? Bilmem.

Haberlerde fuara dışarıdan hiçbir yetkilinin gelmemiş olması dikkatimi çekti. Hem “Türkiye’nin tek ihtisas fuarı” diyeceksiniz, hem de dışarıdan hiç kimseyi getiremeyeceksiniz.

13 Ocak’taki ziyaretim sırasında birçok kişiyi standının başında görmedim. Esnaf tayfası bir kişi kaçar mı diye sabahtan akşama dükkanını bekler, ama bizim tayfanın her biri bir yanda idi. Sözgelimi Mesleki Teknik Koleji’ne ben uğramayalı epey olmuştu. Bir kez uğramış, doğru dürüst bir iletişim kuramamıştım. Orada gençten bir öğretmen vardı. METEM’in standında bir şeyler yapılıyordu, ama iletişim zamanı değil, boğaz harbi zamanıydı. KUTSO’da ise hiç kimseyi göremediğimiz gibi ikinci gn gittiğimizde stant sökülmüş, millet dağılmıştı.

Ben kendi adıma fuara fuar konuşmak maksadıyla gitmiştim. Ne yalan söylemeli bereketli konuşmalar olmadı. Herkes lay lay lom mantığıyla oradaydı. Bu mantıkla hiçbir fuar serpilmez. Rica minnet getirdiğiniz şirketler de bir daha gelmez.

Kumluca’da kurulmuş olan Çınar Plastik’ten Ali Özkan ile konuştum. Çınar Plastik Kumluca’da kurulmuş bir kasa üretim fabrikası. Yeni kurulmuş. İşinde iddialı. Finike portakalın merkezi olduğu için orada birkaç tane kasa fabrikası var. Bizimkiler de oradan alıyorlarmış zaten. Hayırlı olsun diyerek oradan ayrıldık.

Eurogıda adlı bir başka işyeri İzmir merkezli. Kornişon ekenlerin ürününü sezon sonuna kadar alım ve fiyat garantisi veriyor. Kapasitesi büyük, ürün gamı geniş bir işletme. Bizim Hasan Yavuz da bitki besleme konusunda bir şirket kurup kervana katılmış. Mci adlı bir başka ihracat şirketi kurulmuş ve Kumluca’da iddialı bir işletme olmuş. Birkaç  tane de tohum ve bitki besleme şirketi vardı. Fuar yeni şirketler için bir bayrak gösterme yeri. Ama ben daha fazlasını istiyorum. Domates fuarında domates konuşulmasını ve sesimizin çok gür çıkmasını, hem daha büyük işletmelerin, hem de hükümetin kulağına ulaşmasını, sorunlarımıza çözüm bulunmasını istiyorum. Portakalımız mandalinamız, limonumuz, narımız, ayvamız ziyan olmasın, insan kursağına gitsin, üretici de tüketici de kazansın istiyorum.  

SOMSÖZ: ÖĞÜNMEYE DEĞİL, KONUŞMAYA İHTİYAÇ VAR.